U Čirkin Polju u Prijedoru održan je 4. Međunarodni festival horova „Kozara i prijatelji“.

Osim domaćina Kulturno-umetničkog društva „Kozara“ , pred Prijedorčanima su zaigrali i društva iz Brčkog, Crne Gore i Slovenije. Srbi iz Slovenije, kažu da ne propuštaju priliku da posete Republiku Srpsku.

– Mnogi od nas su rođeni ovde, imamo članova koji su iz Omarske kod Prijedora, i zadovoljstvo nam je uvek nastupati u Republici Srpskoj, jer dođe do izražaja osećaj zajedništva i bude nam prijatno zbog toga– kaže Bojana Eror, član Srpskog kulturno-umetničkog društva „Kočevje“.

Dodaje da ovo društvo iz Slovenije ima oko 40 članova i da je u planu formiranje i mlađe grupe u kojoj bi srpska deca koja žive u Sloveniji učila o tradiciji predaka.

– Nastupamo sa članovima društva „Novo Mesto“ i predstavili smo se igrama iz Bele Palanke- rekla je Eror.

Crnogorci pričaju da je negovanje tradicije kroz članstvo u društvima, veoma popularno u njihovoj zemlji. Miloš Brnović iz KUD „Rako Mugoša“ iz Podgorice kaže da je zadovoljstvo predstavljati crnogorsku tradiciju.

– Prvi put smo u Prijedoru, došli smo sa našim prijateljima iz Folklornog ansambla „Oro“ iz Danilovgrada koji su i ranije bili ovde, i lepo nam, zadovoljni smo što možemo našu decu dovesti da pokažu šta su naučili, ali i da uživaju u nastupima drugih društava – rekao je Brnović.

Koreograf KUD „Kozara“, Marijana Škorić, ističe da je druženje i sklapanje novih prijateljstava glavni cilj festivala.

– Ovo je četvrti put da organizujemo međunarodni festival folklora u Prijedoru, to je pre bilo u Dvorani, Pozorištu i u centru grada, ali sada smo odlučili da bude u našem mestu Čirkin Polje, kako bismo meštanima pokazali šta mi to radimo – kaže Škorićeva.

Najstariji i najmlađi članovi

KUD „Kozara“ iz Prijedora postoji preko četiri decenije i okuplja oko 150 članova.

– Najstariji član ima oko 70 godina, a najmlađi četiri godine, i veoma je bitno da deca uče o našoj tradiciji kako ne bismo izgubili svoje korene- kaže Škorićeva.

Dodaje da je svim društvima najveći problem obezbediti novac za narodnu nošnju i da će zato onaj koji su prikupili od ulaznica za festival po ceni od tri KM, iskoristiti za šivanje nošnji i nabavku opanaka.

EuroBlic