U Prijedoru je danas obilježena 25. godišnjica od Dana odbrane grada- 30. maja 1992. godine, kada su pripadnici tzv. zelenih beretki, zajedno sa hrvatskim paravojnim formacijama, napale Prijedor u cilju preuzimanja komande nad gradom. U ovom napadu u Prijedoru je ubijeno 15 srpskih boraca, a 26 ih je ranjeno.

Na ovaj dan, prije 25 godina, u napadu na Prijedor, među 26 prijedorskih Srba teško je ranjen i Marijan Јešić. Ranjen je četiri puta. Čudom je preživio.

– Borci su ležali po ulici, ne samo borci nego i civili, jer su oni ubijali i civile koji su se kretali ovom ulicom, ljude koji su išli na posao. Između ostalog i ja sam ranjen, a pored toga bio sam i zarobljen – kaže Јešić.

Tog dana ubijeno je 15 Srba. Međutim, još niko nije odgovarao za njihovo stradanje i napad na Prijedor.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da još niko nije odgovarao za napad na Prijedor.

– A Srbi koji su bilo šta uradili u Prijedoru prema drugom narodu dobili su oko hiljadu godina zatvora, što u Hagu, sudu BiH i našem sudu! Krajnje vrijeme je da se krene sa procesuiranjem zločina prema Srbima – istakla je Karlica.

Prva žrtva rata u Prijedoru bio je srpski policajac Radenko Đapa, ubijen 30. aprila 1992. godine. Mjesec dana kasnije ubijena su dvojica vojnika tadašnje ЈNA, a četvorica ranjena.

Predsjednik Boračke organizacije Prijedor Zoran Predojević naveo je da je ovaj grad dao 174 poginula borca širom Republike Srpske.

– Mi smo i danas spremni da ponovo branimo i Republiku Srpsku i svoj grad, i ja čvrsto vjerujem da to neće biti potrebno – kaže Predojević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da je današnje obilježavanje prilika da se izrazi poštovanje prema braniocima Prijedora.

– Prijedor je prije jedno 25 godina napadnut od strane paravojnih muslimanskih snaga s ciljem da se zauzme i da se uspostavi islamska vlast. Kome to nije jasno, ko sumnja u ovu priču, preporučujem da pročita feljton i intervju Mirze Mujadžića, tadašnjeg lidera Stranke demokratske akcije iz Prijedora gdje je to lijepo i potanko opisao – rekao je Savčić.

Grad Prijedor uvijek je bio opredijeljen za očuvanje mira i suživota.

– Grad Prijedor je uvijek želio mir, grad Prijedor je pretrpio velike strahote iz Drugog svjetskog rata i dobro je znao šta je to rat i zato ga nije želio, ali drugi su to započeli – istakao je gradonačelnik Milenko Đaković.

Brojne delegacije i građani položile su vijence kod spomen-obilježja i prošetale glavnom prijedorskom ulicom. Prikazan je i dokumentarni film “Pamjatnik nahoda”.

RTRS