Gotovo da ne postoji zemlja u čije se izbore i promjenu vlasti SAD nisu umiješale u posljednjih nekoliko decenija, ali, i pored toga, američki obavještajci okrivljuju Ruse da su najveći “infiltratori” u pitanja drugih zemalja, komentarišu analitički portali.

Medijsko-politička histerija iz SAD o ruskom uticaju na američke izbore proširila se munjevito i na njihove evropske saveznike.

O kakvoj vrsti paranoje i propagande je riječ svjedoči izjava donedavnog šefa američkih obavještajnih službi Džejmsa Klapera.

On je u razgovoru za kanal En-Bi-Si izjavio kako su Rusi “gotovo genetski pokretani da se upliću, lažu, manipulišu i infiltriraju”.

Klaper je bio na čelu obavještajaca u vrijeme otvorenog uplitanja SAD u rušenje vlada na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta, ali za njega su Rusi ti koji utiču na smjene vlasti u drugim državama.

SAD su se na razne načine – preko nadzora, prijetnji, “narandžastih revolucija”, pučeva, pa do direktnih vojnih agresija, uplitale u živote mnogih zemalja.

Ipak, američkim političarima i medijima Rusi su krivi i zato što je Donald Tramp postao predsjednik SAD, a optuživali su Moskvu da se uplitala i u francuske izbore, u kojima je ubjedljivo pobijedio upravo kandidat SAD i Brisela.

Čak i kada bi bila istina da su se Rusi miješali u neke izbore, SAD bi i dalje bile u nemjerljivoj prednosti kada je riječ o broju uplitanja, komentarišu portali.

Ipak, postoji jedna, ali drastična razlika – ruska uplitanja nikada nisu potvrđena niti potkrijepljena bilo kakvim neporecivim dokazom. Sve se i dalje svodi na teorije zavjere i dokaze iz druge ili treće ruke.

Istovremeno, SAD često nisu uopšte krile miješanje u smjene vlasti u zemljama koje su im bile meta.

Izvor: Srna/RTRS