Skupština grada Prijedora predložiće Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske mjere kojima će se smanjiti finansijsko opterećenje Doma zdravlja Prijedor i povećati sredstva koja bi mogla biti usmjerena u efikasnije funkcionisanje ove zdravstvene ustanove, piše Srna
Odbornici Skupštine grada Prijedora danas su jednoglasno usvojili tri zaključka Kluba odbornika DNS-a, od kojih je prvi da se od ovih institucija republičkog nivoa zatraži smanjenje broja registrovanih stanovnika po timu porodične medicine sa sadašnjih 2.000 na 1.800 za urbane i 1.500 za ruralne sredine.

“Ugovaranje sredstava za djelatnost Hitne pomoći, Centra za mentalno zdravlje, Centra za reahbilitaciju i Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor trebalo bi da bude u skladu sa brojem stanovnika po rezultatima posljednjeg popisa stanovništva”, rekao je šef Kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Prijedora Zoran Predojević.

Treći zaključak je da treba jasno definisati status u ostvarivanju zdravstvene zaštite korisnika smještenih u privatne i društvene domove za njegu starih lica, naročito onih korisnika koji dolaze iz drugih lokalnih zajednica.

“Sve ovo bi dovelo do pružanja još kvalitetnijih i sigurnijih zdravstvenih usluga i uveliko olakšalo rad timova porodične medicine”, navodi se u izvještaju o radu Doma zdravlja Prijedor za 2016. godinu koji su na današnjoj sjednici jednoglasno usvojili odbornici Skupštine grada Prijedora.

Odbornik SDS-a Ratko Stojić rekao je da je za svaku pohvalu što prijedorski Dom zdravlja posluje pozitivno, s obzirom na to da je dobitak u poslovanju javnih zdravstvenih ustanova širom Republike Srpske rijetkost.

“Više bih volio da ima i gubitak od milion KM, a da svi ljekari sa evidencije Biroa za zapošljavanje nađu posao”, dodao je Stojić.