PDP osniva novi poslanički klub u Narodnoj skupštini. Ipak tvrde neće biti sa političkim predznakom, već je ideja da se neformalni klub bavi borbom protiv korupcije.

Nije im cilj nova kancelarija, službeno vozilo ili sekretarica, tvrdi lider partije već novi način parlamentarne borbe po uzoru na skupštine iz regiona.

“Razgovaramo sa nekoliko narodnih poslanika. Mislim da će to da suštinski biti grupa od 5-6 narodnih poslanika koji su spremni da zajednički gradimo, hoćemo da dogovorimo u narednih nekoliko dana čak i određenu formu – šta su to osnovni ciljevi, kako ćemo se organizovati”, kaže Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Ulazak u neformalni klub PDP nudi i poslanicima iz vladajućeg bloka. Šuška se da će tamo biti i Adam Šukalo koji je nedavno napustio naprednjačku poslanilčku grupu i prešao u klub PDP-a.

Jedna od nezvaničnih verzija kaže da će, uz njega, tamo biti i dva poslanika SDS-a, plus jedan DNS-a, što za sada niko nije potvrdio. Jedino što je zvanično jeste otvoreni poziv opozicije glavnom SNSD-ovom bundžiji. Da li će ući u klub i rame uz rame sa opozicijom se boriti protiv korupcije Drago Kalabić kaže da još nije odlučio.

“Postoji poslovnik Narodne škupštine koji detaljno reguliše te stvari, nisam vidi okako su to regulisali. Svaka inicijativa koja ne remeti poslovnički rad i način rada Narodne skupštine je dobrodošla”, poruka je Drage Kalabića, poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Kalabićev šef kluba poziva se na odredbe Poslovnika.

“Tamo jasno piše da, u slučaju da politička partija ili izborna lista sa koje je poslanik izabran već ima poslanički klub – poslanik, dok je član te partije ili koalicije ne može biti član drugog kluba poslanika”, podsjeća Radovan Višković.

“To je naprosto nemoguće, to je poslovnički nemoguća misija. Nama je poslovnik okvir nekog djelovanja, a šta bi mi pojedinačno željeli ili ne bismo željeli, ko bi htio na koji način da se malo promoviše, to je njegovo pitanje”, kaže Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

“Niko ne spriječava nas da pet poslanika sjedne i kaže: “Mi hoćemo na ovu temu da se posebno organizujemo.” Čak u nekim parlamentima u Evropi imate regionalno organizovanje poslanika po pojedinim klubovima i komisijama tako da je to nešto što je novost u Parlamentu RS i mislim da će biti interesantno”, rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

U tom slučaju može, pojašnjava generalni sekretar Narodne skupštine, pa čak i mještovito sa Dragom Kalabićem. To bi bili svojevrsni klubovi prijateljstva, a ima ih, kaže, u Parlamentu Srbije.

Ipak, takvi klubovi ne mogu biti dio bilo kojeg radnog tijela i ne bi imali pravo odlučivanja. Bez obzira na sve navedeno, u slučaju da ideja opozicije zaista prođe to bi bio potpuno novi oblik parlamentarnog rada u Srpskoj.

ATV