Učenici OŠ “Miroslav Antić” u Bistrici, kraj Banjaluke, danas nisu došli na nastavu.

Umjesto učenika, u školu su došli njihovi roditelji, koji su organizovali bojkot nastave i protest, nezadovoljni radom nastavnice matematike.

Tvrde da djeca trpe emocinonalno i psihičko nasilje.

Učionice prazne, školsko dvorište puno roditelja. Tako je jutros izgledao početak školskog dana u OŠ “Miroslav Antić”. Roditelji kažu da su, zbog rada nastavnice matematike, nekoliko puta pisali pritužbe, obraćali se direktoru i prosvjetnoj inspekciji, koja je utvrdila veće nepravilnosti u radu nastavnice, ali problem još nije riješen.

Zbog svega, kažu, najviše ispaštaju učenici.

– Ako je stručni saradnik dao svoje mišljenje, zašto se to ne poštuje. Pitamo se ko je odgovoran za tu djecu, jer dolaze nam kući plačući, žale se da ne razumiju, ističe Danijela Šmugović, predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Miroslav Antić”. Bistrica.

– Konkretno moje dijete, do petog razreda odličan, išao na takmičenja iz matematike i ostalo. Sada dvojka, trojka,..i nije to problem nego je problem što ne zna gradivo. Sve što je naučio, naučio je sa starijom sestrom, kaže roditelj Milovan Јorgić.

Direktor škole kaže da razumije nezadovoljstvo roditelja i priznaje da su utvrđene nepravilnosti u radu nastavnice matematike.

Pozvao ih je da se strpe još malo jer su, kaže, na tragu rješavanja problema.

– Ne bih da govorim unaprijed. Disciplinski postupak je još u toku i vidjećemo kad bude drugostepena odluka školskog odbora i u skladu sa tim postupiti, pojašnjava Zoran Šmugović, direktor OŠ “Miroslav Antić” Bistrica.

Slučaj je dospio i do ministra prosvjete, Dane Maleševića, koji kaže da problem mora biti hitno riješen, da bi učenicima, na kraju školske godine, mogle biti zaključene ocjene iz matematike.

Ministarstvo je, kaže, uradilo sve što je bilo u njihovoj nadležnosti, inspektor je utvrdio nepravilnosti, direktoru dao instrukcije kako da postupa, koje on nije uvažio.

– Najefikasnije rješenje je da direktor postupi po zakonu. To je najbezbolnije i najefikasnije, rješenje radniku o vanrednom ljekarskom pregledu, istakao je ministar Dane Malešević.

Sličan slučaj zabilježen je krajem prošle godine u banjalučkoj OŠ “Јovan Cvijić”. Tada su se roditelji žalili na nastavnicu engleskog jezika, koja je, nakon vanrednog ljekarskog pregleda, upućena na bolovanje, koje, kako saznajemo, još traje.

Nastavnica matematike iz OŠ “Miroslav Antić” danas nije željela da se oglašava, ali roditelji jasno poručuju da ne žele da više predaje njihovoj djeci.

Učenici će se sutra vratiti na nastavu, ali na časove matematike neće ići dok ne dobiju drugu nastavnicu.

RTRS