Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da se u školama u Srpskoj neće koristiti udžbenici iz Federacije BiH u kojima piše da su Srbi počinili genocid i četiri godine držali u opsadi Sarajevo.

“Ovi navodi nisu tačni i takvi udžbenici se ovdje neće izučavati, svidjelo se to kome ili ne. Sa OEBS-om postoje dogovoreni kriterijumi kojima nije predviđeno da se izučava ovako nešto”, rekao je novinarima Dodik.

On je podsjetio da Republika Srpska poštuje sporazum iz 2002. godine koji se odnosi na obrazovanje.

“Prema tome, neka i FBiH poštuje ovaj sporazum. To da nama podvale ovdje da se u našim školama uči da smo počinili genocid, pa ko bi na tako nešto mogao da pristane. Da li bi Bošnjaci ili neko drugi pristao da mi napišemo udžbenike u kojima se na ovakav način kvalifikuju. Nećemo ovako nešto dopustiti, ako žele da izučavaju ovakvu vrstu priče – eno im FBiH”, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da svako negodovanje bilo kog pripadnika Vojske Republike Srpske , bio u pravu ili ne, zaslužuje pažnju institucija Republike Srpske, te da će se u skladu sa tim i ponašati.

Dodik je rekao da nije obaviješten da u Parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci protestuju dva odlikovana borca Vojske Republike Srpske, ali da će njegovi saradnici vidjeti o čemu je riječ.

“Moja uloga jeste da se brinem o opštem stanju i smatram da su boračka prava snažno podignuta u vrijeme ove vlasti. Rješavali smo ozbiljna pitanja, koja su ranije bila zapostavljena kao što je rješavanje stambenog pitanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

On je podsjetio da je za ove kategorije izgrađeno blizu 5.600 stanova, te obezbijeđeno isto toliko novčanih priloga za izgradnju stanova.

“Taj projekat smo uspješno završili. Omogućavamo izvršavanje zakonskih obaveza u vezi sa pravima boraca. Gdje god možemo u javnom sektoru zapošljavamo djecu poginulih boraca i ima sjajnih primjera te vrste, jer se tu ne gleda na pripadnost političkim partijama”, rekao je Dodik.

On je naveo da je u Termoelektrani “Gacko” zaposlena kćerka poginulog borca koja je odbornik SDS-a.

Izvor: Srna/RTRS