Slučajno, ili ne, generalni sekretat Komiteta za sudije i suđenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Salem Prolić boravio je tokom minulog vikenda u Grudama i zanimljivo, u jednom tamošnjem restoranu je imao sastanak sa Gojkom Bandićem, ocem suspendovanog sudije Antonija Bandića i nekadašnjim kontrolorom na utakmicama Premijer lige BiH.

S njima su u društvu, saznaje naš portal, bili članovi pomenutog Komiteta potpredsjednik Berislav Markotić i član Semir Kaplan, obojica iz Hercegovine. Nezvanično, tema razgovora je bila brzopleta odluka Komiteta za sudije i suđenje FS BiH koja je sa „A“ liste sudija Premijer lige BiH, na prečac, skinula jednog od najtalentovanijih arbitara koji sudi utakmice elite i sada je upala u vlastitu zamku jer je „odstrelila“ perspektivnog arbitra na račun Tomislava Čuića iz Tomislavgrada koji je na izlaznim vratima po godinama, a sada je tu grešku valja ispraviti.

Sudija Antoni Bandić je „po kratkom postupku“ eliminisan sa „A“ liste sudija za sezonu 2017/18. koja počinje 22. jula zbog jedanaesterca dosuđenog u sudijskoj nadoknadi u Bijeljini na utakmici Radnik – Zrinjski iz kojeg su Mostarci stigli do pobjedonosnog gola (2:1) i u pretposljednjem kolu prvenstva na liderskoj poziciji zamijenili sarajevski Željezničar, a kasnije osvojili i titulu. Nastao je veliki pritisak iz sarajevske fudbalske čaršije pod kojim je i predsjedavajući Komitetom za sudije i suđenje Ibrahim Hasanbegović podnio ostavku, a o kojoj se još uvijek nije raspravljalo. Zanimljivo da u svoj toj frci, kada su pljuštale ostavke istu veče nakon što je Zrinjski preuzeo vodeću poziciju od Želje, pored Hasanbegovića navodno su odstupili i direktor takmičenja Elmir Pilav i predsjednik FS BiH Elvedin Begić, Salema Prolića „nigdje nije bilo“. Od tada predsjednik Begić se ne pojavljuje u javnosti.

Prije Bandića do kraja prošle sezone sa delegiranja su skinuti internacionalac iz Banjaluke Ognjen Valjić, te Vladimir Bjelica iz Istočnog Sarajeva, Goran Paradžik iz Ljubuškog i Zoran Grbić iz Prijedora. Svi oni su „popadali“ na utakmicama sarajevskog Željezničara.

Hoće li se Antoni Bandić vratiti na „A“ sudijsku listu Premijer lige BiH u sezoni 2017/18?!

sportdc