U Prijedoru je održana sjednica Upravnog odbora republičkog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Najvažnija tačka dnevnog reda, o kojoj je rukovodstvo Fonda razgovaralo sa ministrom Milenkom Savanovićem, bila je raspisivanje javnog poziva za zapošljavanje i samozapošljavanje lica sa invaliditetom.

Istaknuto je da je ovaj Fond od svog nastanka do danas, uspješno radio na obezbjeđivanju boljih uslova za život ove ugrožene kategorije stanovništva, a takva praksa biće nastavljena.

27-ogodišnji Mladen Pauković iz Prijedora od rođenja boluje od bulozne epidermolize. Diplomirao je na Visokoj školi za informatiku i menadžment, a posredstvom Fonda nedavno se zaposlio u jednom internet kafeu.

– Meni materijalno ne znači puno, jer želim da pokažem svim ostalim licima sa invaliditetom, da se sve što se želi može i ostvariti i da nije bitno koliko je problem težak – kaže Pauković.

Priliku da pronađu zaposlenje uskoro će dobiti još lica sa invaliditetom u Srpskoj. Fond će raspisati javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje ove kategorije stanovništva, za šta će biti izdvojeno oko 200.000 KM.

– Imamo oko 1.200 invalida na povratu doprinosa, a ukupno je od početka rada Fonda zaposleno oko 1.800 invalida, posredstvom Fonda – kaže Ranko Vučković, direktor Fonda.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović kaže da je licima sa invaliditetom potrebna pomoć i podrška zajednice i institucija.

– Mi radimo na tome u komunikaciji sa poslodavcima i iskren da budem, ljudi to i razumiju i idemo do toga da shvatimo da da im trebamo svi pomoći kao zajednica i kao institucije – kaže Savanović.

Raspravljano je i o kupovini poslovnog prostora u kojem će Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje biti trajno smješten, a koja će biti obavljena namjenskim sredstvima ove institucije.

RTRS