Dok bi svakog ministra bezbjednosti u regionu zabrinule prijetnje, poput ovih ID, ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića više brine kako RTRS prenosi njegove izjave. Sada je sporna ona u kojoj poziva građane na proteste.

Da li je građane pozvao na ulicu da protestuju, prave nerede ili nešto treće – ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, danas baš i nije siguran.

Najviše ga je pogodilo to što je upravo naša televizija prenijela izjavu, u kojoj poziva građane na ulicu.

– Dajte, pa i taj Keserović sinoć kaže, otkud pravo da poziva na nerede. Kad sam pomenuo nerede jednom jedinom riječju, iako su zaslužili mnogo gore od onog protesta na koji ja pozivam, kaže Mektić.

A rekao je ovako: “Pozivam na jednu vrstu bunta, revolta, protesta da demonstriraju i kažu, pod jednom vrstom prijetnje, ali da to bude u nekim demokratskim okvirima.”

A upravo zbog izvještavanja koje mu se baš i nije dopalo, Mektić danas precizira gdje bi proteste trebalo i organizovati: “Ako bi i pred koga trebalo dovesti demonstracije, onda bi to trebalo pred RTRS zato što bezočno obmanjuje građane.”

Ne odgovaraju mu ni sagovornici u našim prilozima, čiju je stručnost doveo u pitanje, procjenjujući da ih je u Banjaluci pet po glavi stanovnika.

– Nisu to iz Banjaluke eksperti, ali su trentuno u Banjaluci, sitni miševi koji za neku sitnicu, zrno pšenice pljuju, omalovažavaju, izmišljaju, lažu”, kaže Mektić.

Prozvani Dragomir Keserović, univerzitetski profesor, kaže da o stručnosti ministra Mektića nije govorio, nego o profesionalnom i etičkom kodeksu rukovodioca sektora bezbjednosti u državi.

– To je bio jedini moj komentar, da je neprofesionalno da ministar bezbjednosti poziva na takvu vrstu akcije i reakcije naroda, stanovnika i da je to neprimjereno rukovodiocu u sektoru bezbjednosti, pojasnio je Keserović.

Da su izjave ministra bezbjednosti u kojima poziva građane na ulice neprimjerene, struka tvrdi i danas.

– Јa sam dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, imam dva doktorata, više knjiga. Mektić ima dvije više škole koliko sam upućen, tako da nisam siguran da se odnosilo na mene. Svejedno, njemu to ne daje za pravo da etiketira ljude koji govore o bezbjednosnim problemima na način koji njemu ne odgovara, istakao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka.

– U zemlji u kojoj je ovakav čovjek ministar bezbjednosti, kao što je Dragan Mektić, naravno da je nebezbjedno živjeti, naravno da su svi ugroženi i da je svima ugrožena bezbjednost. I naravno da mi imponuje kada me takav čovjek proziva, kada osjeća nervozu, naglasio je Dževad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

Podsjećamo, osim što je građane pozvao na ulicu, Mektić je federalnim medijima izjavio i da SDS treba da se kane ratne prošlosti.

Iako je njegov stranački šef reagovao na ovakvu izjavu, Mektić na to danas nije imao komentar.

RTRS