Sedamnaesta po redu manifestacija „Dani rijeke Sane“ počela je juče odlaskom učesnika na jedan od izvora i uzimanjem vode u ekološku štafetu, a čast da uzme vodu iz jednog od izvora ove godine pripala je Goranu Todoroviću iz Agencije za opšti razvoj Mrkonjić Grad.

„Ovo za mene znači veliku čast, uzimanje vode sa izvorišta. Ono što treba da napomenem je da se mi Sane sjetimo u ovim danima kada je ta štafeta,  a Sana zaslužuje mnogo više pažnje i više promocije od strane ovih opština kroz koje protiče.

Ona je veliki turistički potencijal za sve opštine i treba da predstavlja jednu pokretačku snagu za razvoj turizma“, rekao je Todorović.

Osnovna poruka ove ekološke štafete jeste „Čista rijeka Sana od izvora prema ušću“, a u opštini Ribnik je upriličen program sa ekološkim porukama u kojem su učestvovale učenice osnovne i srednje škole.

Mrkonjić Grad, Ribnik, Ključ, Oštra Luka, Sanski Most, Prijedor i Novi Grad su gradovi kroz koje će proći ova ekološka štafeta. Domaćin ovogodišnje manifestacije je opština Oštra Luka, a ekološka štafeta će stići 09. Juna u Novi Grad, gdje se rijeka Sana uliva u Unu.

Jedan od učesnika manifestacije Borivoje Japundža iz Novog Grada je istakao kako nije zadovoljan određenim dijelom samom zaštitom rijeke Sane.

„Molimo vas građani BiH sačuvajte rijeku Sanu i njenu ljepotu. Dajte učinite nešto da zaštitimo ekološki da se ne zagađuju ove naše rijeke, da imaju svoju dušu, svoj ribolovni potencijal i sve ono što pruža ljepote turizma BiH, rekao je Japundža.

ATV