SVI raniji dogovori koje su sa međunarodnim institucijama postigle Republika Srpska i Federacija BiH još Bosnu i Hercegovinu održavaju kao neku državu, ali iz Federacije sve češće ruše sporazume

SVI raniji dogovori koje su sa međunarodnim institucijama postigle Republika Srpska i Federacija BiH još Bosnu i Hercegovinu održavaju kao neku državu, ali iz Federacije sve češće ruše sporazume. I to im je dopušteno.

Poslednji primer su nastavni planovi u Federaciji BiH, gde se u Kantonu Sarajevo, a kasnije verovatno i celoj Federaciji BiH, uvode lekcije o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici. OEBS je još 2002. upozorio RS i Federaciju BiH da poslednji krvavi rat u BiH ne ubacuju u udžbenike kako ne bi dalje produbljivali mržnju među mlađim generacijama. Srpska je bez pogovora ovo prihvatila, kao i Federacija. Ali 15 godina kasnije, OEBS više nije bitan za Federaciju, pa kreću u izučavanje “opsade Sarajeva” i “genocida u Srebrenici”.

Da sve bude još zanimljivije, u 22 škole u Srpskoj bošnjačka deca imaju pravo da rade po programima iz Federacije i da uče njihovu “istinu”. Ipak, ovo neće biti dopušteno u Srpskoj, kako poručuje predsednik Dodik.

Svesni su u Banjaluci da po ko zna koji put Federacija vrti oko malog prsta međunarodnu zajednicu. Nažalost, u Federaciji nema Srba da se pobune. Srbi su tamo statistička greška. Od 600.000 Srba pre rata, na sadašnjem području FBiH ima ih oko 50.000, mahom starih i nemoćnih.

Kako bi Sarajevo reagovalo da Srbi zatraže da se u udžbenike u Federaciji uvedu lekcije o početku rata, o ubistvu starog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji, ili da đaci uče u Sarajevu o 126 logora u gradu na Miljacki gde je mučenje prošlo na hiljade Srba, a na stotine zverski ubijeno?!

I zašto u Federaciji ne žele da se uči o stotinama popaljenih srpskih sela oko Srebrenice i o gotovo 3.500 ubijenih Srba u Podrinju?

Novosti.rs