U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba pod nazivom 5. “Bijenale akvarela malog formata” koju ova ustanova realizuje u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom /SKC/ sa Novog Beograda.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je ova izložba rezultat dugogodišnje saradnje ove dvije ustanove i da je na njoj izloženo 130 radova 78 učesnika.
“Akvarel kao tehnika sa svojom svježinom i neposrednošću povezuje sve njih u zajedničku priču, mada svaki autor nosi svoj pečat i radovi imaju različite poetike”, naveo je Radonjić.

Autor Bijenala i urednik Galerije SKC Novi Beograd Ljiljana Subotić istakla je, otvarajući izložbu, da je ovo gostovanje u Prijedoru već postalo tradicionalno.

“Ovo je manifestacija po kojoj se prepoznaje Beograd, a nadam se i Prijedor, jer svaki put gostujemo ovdje i imamo priliku da pokažemo šta je novo na polju ove slikarske tehnike”, rekla je Subotićeva.

Ona je dodala da je cilj izložbe da promoviše akvarel kao klasičnu slikarsku tehniku, koja kao malo koja tehnika nosi toliko životne energije i optimizma.

“Svaki put na konkursu za akvarel malog formata imamo kvalitetne radove i brojne autore, tako da je i ovaj put pred žirijem bio težak zadatak da od više od 300 autora iz Srbije i zemalja okruženja izabere autore čiji akvareli čine ovu izložbu”, navela je Subotićeva.

Ona je dodala da se među radovima nalaze i akvareli Silve Vujović, Milice Domuz i Tamare Cvetuljski koje je žiri Bijenala nagradio priznanjima.

Izložba akvarela malog formata, koja je i ove godine u programu prijedorskog Kulturnog ljeta, u Muzeju Kozare biće otvorena do 11. jula.

SRNA/Glas Srpske