U Donjim Orlovcima kod Prijedora otkriven je i osveštan spomenik posvećen 21 poginulom borcu Vojske Republike Srpske iz ovog sela, u koje je tokom proteklog rata doselio veliki broj stanovnika iz kategorije izbjeglih i raseljenih.

Na spomeniku su uklesana imena svih poginulih boraca, čije porodice danas žive u ovom selu. Izgradnju spomenika finansirao je Grad Prijedor, koji je za ove namjene izdvojio oko 10.000 KM. Spomenik su otkrila djeca poginulih boraca.

– Ovo je 55. spomenik poginulim borcima ovoga grada, a imamo još i 12 spomen ploča. Na ovom spomeniku se nalaze imena 21 poginulog borca iz Donjih Orlovaca, Travnika, Bihaća, Sanskog Mosta, Petrovca i Ključa. Svima njima podignut je ovaj spomenik u čast, a vjerujem da će ovakve akcije biti i u drugim mjesnim boračkim organizacijama – rekao je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Grada Prijedora.

Veljko Marin, čiji je brat jedan od poginulih boraca, rekao je da porodicama poginulih mnogo znači podizanje spomenika koji će ukazivati budućim generacijama da se više nikada na ovim prostorima ne smije ponoviti zlo ratom doneseno.

RTRS