U manastiru Glogovcu, nedaleko od Šipova, održan je 27. Јanjski sabor, na kojem se okupilo mnoštvo pravoslavnih vjernika.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a sasluživali su mu episkopi dalmatinski Fotije i bihaćko-petrovački Atanasije.

Nakon Svete Liturgije priređen je bogat kulturno-umjetnički program.

Manastir Glogovac oduvijek je bio središte duhovnog života Srba sa područja Јanjske visoravni. Na ovom mjestu pravoslavni Srbi okupljali su se vijekovima.

Manastir se u epskim pjesmama pominje u vremenu prije dolaska Turaka na ove prostore. U drugoj polovini 15. vijeka je srušen, a njegov iguman, starac Јeremija, nabijen je na kolac.

Posljednjih sedam godina manastir Glogovac doživljava svoj materijalni i duhovni procvat.

– Svaki put kad dođem nešto novo i nešto lijepo se sagradi, tako da sam oduševljen stvarima koje se dešavaju, kaže Darko Miličić, proslavljeni košarkaš.

– Manastir Glogovac je naše veliko nasljeđe. Vaskrsava zajedno sa svojim narodom, priča iguman Teofil, nastojatelj manastira Glogovac.

Јanjski sabor od 1991. godine okuplja u porti glogovačkog manastira mnoštvo pravoslavnih vjernika, koji, dolazeći sa raznih krajeva, svjedoče svoju pravoslavnu vjeru, ali i odanost rodnom Јanju.

– Јanj je ponovo mjesto gdje se dolazi, gdje se rado dolazi i u kojem se živi. U njega dolaze čestiti ljudi, kaže episkop bihaćko-petrovački Atanasije.

– S ponosom se Srpska crkva sjeća ove visoravni, vjernika koji su dali toliko sveštenika, monahinja, monaha, svetih mučenika, pravednika i zato se radujem da budem sa vama, riječi su novoizabranog mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Јanjski sabor, 27. po redu, okončan je igrom i pjesmom, a sa današnjeg sabora je poručeno da će manastir Glogovac i dalje čuvati i sačuvati duhovni identitet Јanjskih Srba.

RTRS