Izmjenama Krivičnog zakona BiH želi se stvoriti lažni mit o stradanjima Bošnjaka u Srebrenici kojim će biti potpuno zanemarene srpske žrtve, istina o njihovom stradanju i spriječena odgovornost počinilaca, ocijenio je član rukovodstva Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, Branimir Kojić.

Kojić je naveo da je u Srebrenici i okolini u posljednjem ratu ubijeno više od tri hiljade Srba, od kojih su polovina bili civili i za te zločine niko nije odgovarao, a licemjerno se vodi postupak za samo tri srpske žrtve protiv ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića.

“Šta radi Tužilaštvo BiH? Zašto prikriva dokaze i opstruiše procesuiranje počinilaca brojnih zločina nad srpskim civilima 1992. i 1993. godine na području Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugim dijelovima BiH, čije godišnjice stradanja se ovih dana obilježavaju?”, pita Kojić.

On smatra da treba omogućiti procesuiranje svih počinjenih zločina, da počinioci odgovaraju i da se omogući sloboda svjedočenja i iznošenje dokaza o svim događajima i zločinima u ratu nad pripadnicima sva tri naroda, pa i o navodnom genocidu.

Kao ilustraciju da je neosnovana presuda o genocidu nad srebreničkim Bošnjacima, naveo svjedočenje portugalskog generala Karlosa Martinsa Branka, pripadnika snaga UN u BiH u julu 1995. godine, koji u svojoj knjizi poriče da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima i tvrdi da su preuveličane cifre o broju stradalih, kao i da je zanemaren način njihovog stradanja, što znatno mijenja sliku o razmjeri i klasifikaciji zločina.

Izvor: SRNA/RTRS