Srbija je prva u svijetu pronašla i zaplijenila novu drogu, koja je 800 puta jača od marihuane. Radi se o psihoaktivnoj supstanci, sinntetičkom kanabinoidu, koji kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja.

Informaciju iz Srbije, preko Sistema ranog upozoravanja, dobiće sve zemlje Evropske unije kako bi ova droga odmah bila stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci

Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače djelovanje od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja, biljne mješavine. U Evropskoj uniji je do danas prijavljeno 134 vrsta sintetičkih kanabinoida i to je najveća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvodi se najčešće u Kini i Indiji, a često se pakuju u Evropi.

Evropska agencija za narkotike i zavisnost, sa sjedištem u Lisabonu, u svom godišnjem izvještaju, upozorava da su novi snažni sintetički opijati, koji imitiraju dejstvo heroina i morfijuma, sve veća zdravstvena prijetnja u Europskoj uniji. U 35 evropskih država sve veći broj mladih izložen je rastućem broju novih opojnih i vrlo opasnih sintetičkih droga koje dolaze u do sada nepoznatim oblicima, poput kapljica i sprejeva za nos.

Izvor: Blic