Vlasti u Zagrebu još se ne osvrću na protivljenje zbog namjere da se nuklearni otpad iz Slovenije i Hrvatske skladišti na Trgovskoj gori, na svega tri kilometra od granice sa BiH.

Već dvije godine od toga strahuju građani s obje strane Une. Dok se zvanični Zagreb pravi da ne vidi u čemu je problem, s druge strane granice, u Novom Gradu strahuju da bi im pred dvorištem mogla nići i nuklearna centralala.

Mještani srpskih sela, smještenih uz put ka Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, prepričavaju da dionicom do kasarne Čerkezovac godinama prolaze kamioni, natovareni teretom za koji vjeruju da je radioaktivni otpad. Podno Trgovske gore, nalazi se većinsko srpsko selo, Matijevići.

Mještani ovog sela, doduše iza kamere, kažu da je za sve kriva nerazumna politika. Ne mogu pronaći drugo opravdanje za odlagalište radioaktivnog otpada smješteno uz srpske kuće. Strahuju od nuklearne katastrofe, oboljenja, kontaminirane vode i zemlje.

Iako su prošle dvije godine otkako se povela rasprava o Trgovskoj gori i odlagalištu radioaktivnog otpada, Hrvatska strana još se nije udostojila da otvori razgovor s nadležnim u BiH. Uvjeravaju da će obaviti konsultacije.

U Regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH potvrdili su nam da su u martu, prilikom posjete Evropskoj zajednici za atomsku energiju u Luksemburgu, saznali da Hrvatska nije zvanično dostavila Nacionalni program o zbrinjavanju ovog otpada.

Dok zvanični Zagreb ignoriše problem – Banjaluka sprema odgovor!

Opširnije u prilogu!

RTRS