Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je danas prijem za 45 osnovaca sa Kosova i Metohije i njihove domaćine, učenike Osnovne škole “Јovan Cvijić”, koji će im pružiti gostoprimstvo tokom narednih sedam dana.

Gosti, koji su od subote u Prijedoru, na prijemu su dobili poklone i želje za srećnije i mirnije djetinjstvo.

“Želim da ugodno provedete vrijeme kod svojih domaćina i da shvatite da ćete ovdje uvijek imati prijatelje”, rekao je Đaković.

On je dodao da se nada da će djeca život provesti u miru i da će nedaće koje prate njihovo djetinjstvo ubrzo prestati.

Direktor OŠ “Јovan Cvijić”, Olivera Brdar, istakla je da je ova škola rado prihvatila ovogodišnje domaćinstvo za osnovce sa Kosova i Metohije, te da je većina roditelja pokazala izuzetne emocije prema djeci iz srpskih enklava.

Direktor OŠ “Ugljare” iz Ugljara Sa Kosmeta, Goran Јović istakao je da su utisci jaki, te da se nada, kao i djeca u čijoj je pratnji, da će ova nova poznanstva dugo trajati.

“Ovo je jedinstvena prilika da pozovem sve domaćine i dobre ljude iz Prijedora da dođu kod nas, da im uzvratimo gostoprimstvo”, rekao je Јović.

Prema programu boravka, djeca su sa domaćinima bila u šetnji gradom. Za sutra je planiran obilazak Nacionalnog parka “Kozara”, a narednih dana i odlazak na gradski bazen, potom na projekciju filma u gradski bioskop i na kraju boravka u Prijedoru na školsku priredbu u školi.

U okviru projekta “Spojimo srpsku djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske”, koji se sprovodi šesti put, Prijedor je jedna od 13 lokalnih zajednica u Srpskoj koja je ugostila najbolje osnovce sa Kosmeta.

Izvor: SRNA/RTRS