Udruženje građana “Istočna alternativa” Republike Srpske osuđuje sarajevsko nametanje inicijative i forsiranje priče o ulasku BiH u NATO, jer nije postignut konsenzus o tom pitanju i srpski narod to ne želi.

“Predstavnici Saveza za promjene, koji sa Denisom Zvizdićem i SDA čine vlast na nivou BiH, ne odupiru se toj inicijativi i jedino što ohrabruje u svemu ovome jeste što nametanje stava za ulazak u NATO ubrzava raspad BiH” ocjenjuju u ovom udruženju.

U saopštenju dostavljenom Srni “Istočna alternativa” navodi da će se, nakon raspada, u ostatku BiH naseljenom Bošnjacima kriti potencijalni teroristi pod okriljem NATO-a.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović upozorava da ova inicijativa ne smije biti podržana po cijenu mira u BiH.

“NATO je za srpski narod, Republiku Srpsku i Srbiju ono što je teroristička `Islamska država` za moderno čovječanstvo”, poručio je Pavlović.

On kaže da Republika Srpska treba da gradi bratske odnose i razvija saradnju sa Rusijom, koja je jedini garant mira na prostoru bivše SFRЈ i Balkana.

Prema Pavlovićevom mišljenju, dobri odnosi, koje je sa Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom, uspostavio i održava predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, iritiraju i zabrinjavaju NATO i političare iz Federacije BiH koji žele ukidanje Srpske, a Rusija to ne dozvoljava.

Izvor: SRNA/RTRS