Učenici Osnovne i Srednje muzičke škole “Savo Balaban” večeras su održali koncert u šetališnoj zoni ispred Galerije ž96 i tako dali doprinos obilježavanju Svjetskog dana muzike.

Prijedor se na ovaj način već četvrtu godinu svrstao u grupu od više od 140 gradova svijeta i bio dio jedinstvene manifestacije, slaveći dolazak ljeta sa muzikom na otvorenom prostoru.
Profesor klarineta u Muzičkoj školi Aleksandar Jovanović rekao je da je ideja pokretača ovakvog događaja u svijetu bila da muzika bude besplatna i dostupna svima.

“Večeras su za ljubitelje muzike nastupili svi istaknutiji učenici naše Osnovne i Srednje muzičke škole koji su tokom godine bili uspješni na raznim takmičenjima”, istakao je Jovanović.

On je dodao da je ovo bio neobavezan, a veoma reprezentativan koncert. Pred mnogobrojnom publikom ovog najdužeg dana u godini nastupili su solisti sa duvačkog, gudačkog, klavirskog i odsjeka harmonike, kao i dva orkestra i kamerni ansambli.

Program večerašnjeg koncerta, koji je ujedno dio manifestacije “Kulturno ljeto 2017”, bio je raznolik, od klasične muzike do popa i roka.

Svjetski dan muzike, na dan ljetne ravnodnevnice, ustanovljen je prije 37 godina na inicijativu tadašnjeg francuskog ministra kulture Žaka Langa i od tada se muzika slavi u svim svjetskim metropolama – održavaju se koncerti na otvorenom i muzika osvaja prostore.

Glas Srpske