Savjeti prijedorskih mjesnih zajednica tokom 2016. godine održali su 220 sjednica i na različite adrese uputili 555 zahtjeva za rješavanje određenih pitanja od interesa za mjesnu zajednicu, od čega najviše Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove – 264.
U prosjeku je to 4,5 sjednica po savjetu i 11 zahtjeva godišnje.

“Prema Kabinetu gradonačelnika upućeno je 115 zahtjeva različitog sadržaja, a najčešće su se odnosili na dodjelu novčanih sredstava u svrhu podrške održavanja tradicionalnih javnih manifestacija, pomoć pri izgradnji ili sanaciji društvenih i stambenih objekata, te novčane pomoći socijalno ugroženim stanovnicima”, navodi se u informacijo o radu Savjeta mjesnih zajednica.

Najviše zahtjeva upućeno je iz Savjeta mjesne zajednice Omarska – 48 zahtjeva, zatim Kozarac – 35 zahtjeva, LJubija – 25 zahtjeva, a najmanje iz mjesnih zajednica Gornji Petrov Gaj i Jutrogošta po dva zahtjeva, zatim Donja Dragotinja, Šurkovac, Zecovi i Bišćani po tri zahtjeva i drugo.

U Odsjeku za mjesne zajednice grada Prijedora navode da je u savjete mjesnih zajednica izabrano ukupno 776 građana, kao članovi, predsjednici ili zamjenski članovi.

“Većina Savjeta mjesnih zajednica koji su veoma aktivni u svom radu, često održavaju svoje sjednice i donose odluke, odnosno veoma aktivno učestvuju u rješavanju pitanja iz svoje nadležnosti i gotovo svakodnevno ostvaruju kontakte sa Odsjekom za mjesne zajednice i drugim odjeljenjima i odsjecima Gradske uprave”, navodi se u informaciji ovog odsjeka.

Manji broj mjesnih zajednica sjednice Savjeta održavaju veoma rijetko i nedostaje im samoinicijativnost u radu, odnosno vrlo rijetko ili gotovo nikako ne sazivaju sastanke na kojima bi donosili odluke koje se tiču direktno života i rada građana koji žive na tom području.

Izbori za članove savjeta mjesnih zajednica u Prijedoru raspisani su u decembru, a održani 19. marta godine na ukupno 59 biračkih mjesta u 49 mjesnih zajednica gdje su građani putem tajnog glasanja birali članove Savjeta između 604 kandidata iz različitih političkih partija.

Zbog čestih primjedbi odbornika Skupštine grada Prijedora o nedostatku informacija, Odsjek je naložio dostavu povratnih informacija od svih subjekata na sve zahtjeve savjeta mjesnih zajednica, bez obzira na to kako je o predmetnom zahtjevu odlučeno.

“Potrebno je i stalno insistirati kod predsjednika savjeta mjesnih zajednica na obavezu pozivanja odbornika gradske skupštine koji žive na prostoru mjesne zajednice na sjednice savjeta, a što je obaveza svih odbornika”, navodi se u informaciji.

Grad Prijedor ima 10 regionalnih kancelarija sa 49 organizovanih mjesnih zajednica, u kojima su formirani savjeti koji bi, u zavisnosti od broja registrovanih birača na određenom području, trebalo da broje od pet do 11 članova biranih na četiri godine.