Boro Praštalo (77) iz Ljubije kod Prijedora, sa grupom najboljih radnik BiH, pre pola veka, posetio je bivšeg predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, u beogradskom Belom dvoru i uputio mu poziv da dođe u Krajinu.

Praštalo za „EuroBlic“ priča da je kao vozač dampera te godine izabran za najboljeg radnika Rudnika „Ljubija“.

Potom je to isto priznanje dobio za celo područje Prijedora i na kraju ušao u „pregaoce rada“ na nivou BiH.

– Akciju pregaoci rada organizovale su sarajevske „Večernje novine“ povodom Dana rada, prvog maja, nakon što su u svim mestima izabrani pregaoci, odlučeno je da nas pet radnika iz raznih krajeva poseti Tita, na Dan mladosti 25. maja 1968. godine – priča Praštalo.

Dodaje da je susret sa Titom u Belom dvoru, bio velika čast, i da sećanja ne blede, kao da je sve bilo juče. Sa Titom je pričao i o vrlo ozbiljnoj i tada aktuelnoj temi.

– U to vreme postojale su namere da se rudnik „Ljubija“ integriše za Železarom u Zenici i on je mene upitao dokle se stiglo sa tom integracijom, ja sam mu rekao da je to na pomolu, ali da postoje pretedenti da se u okolini Prijedora napravi Železara, jer radnici strahuju da će im biti snižene plate nakon integracije, jer je Prijedor razvijeniji od Zenice – priča Praštalo.

Međutim, Tito je odgovorio da Ljubija i Zenica moraju zajedno da rade.

– Rekao je „kada razgovaramo sa vanjskim faktorima o ulaganju u ta preduzeća, drugačije je kada se kaže da imaju 70.000 radnika nego kada kažete da ima 3.000 radnika, tu niko neće da ulaže“ – priseća se Praštalo.

Titu je na poklon predao album razvoja rudnika železne rude Ljubija i rekao mu da poseti Bosansku Krajinu, jer bi to građani jako voleli.

– On je istakao da će rado doći i rekao čoveku koji je stajao kraj njega: Mišo zapiši ovu posetu Prijedoru i Krajini – kaže Praštalo i ističe da je on zaslužan što je predsednik Tito kasnije došao u Prijedor.

Na ovom susretu nije se samo ozbiljno razgovaralo, bilo je i šale, priseća se Praštalo.

– Kada nam je prišao Tito, rekao nam je, lako je vama Bosancima kada vi imate mušku vodu, a ja sam mu odgovorio, druže Tito mi smo u Beograd dopremili cisterne sa tom vodom, on se nasmejao i rekao reci opet da te Jovanka čuje – prepričava sa osmehom Praštalo. Dodaje da je Tito Prijedor posetio, 1972. godine, nakon što je na Mrakovici izgrađen spomenik.

– Bio je na Kozari u svojoj vili, u blizini Ljubije u mestu Tomašica, i obratio se građanima ispred tadašnje opštine, zahvalio se Kozarčanima za doprinos u ratu i govorio o pravima radnika i da radnici moraju više odlučivati i samoupravljati – kaže on.

Sa Titom je ovaj put u Prijedoru bio veoma kratko, jer kaže da je obezbeđenje oko njega bilo veoma brojno, a reka ljudi slila se ispred opštine da pozdravi predsednika. Tvrdi da je isključivo svojim radom uspeo da dobije priznanje koje ga je odvelo na sudbonosni susret u Belom dvoru.

– Ostao sam siroče u Drugom svetskom ratu, i znao sam da moram sam raditi za sebe, jer nisam imao oca i majku da mi nešto daju – kaže on.

Rudnik „Ljubija“ je školovao tadašnju ratnu siročad. Praštalo je završio kovačko – bravrski zanat i sa 17 godina počeo da radi u rudniku.

– Brigade rudara su lopatama ručno su ubacivala rudu u parne vagone, tek šezdesetih godina nabavljeni su damperi i ja sam završio kurs za damper i vozio ga do 1970. a potom sam položio za nastavnika i predavao tehnologiju zanimanja u kojoj su se deca spremala za rad u rudniku – rekao je on.

Nakon 40 godina rada u rudniku „Ljubija“ otišao je u zasluženu penziju. Mnogo više ima bračnog staža.

U šali dodaje da je to zato što je nakon rata ostao sam pa je bio prisliljen da se oženi. Sa Stojom je u srećnom braku 60 godina, sa kojom je stekao decu i brojne potomke.

Pet Bosanaca na prijemu kod Tita

Pored Praštala, delegaciju pregalaca rada koju su primili Tito i Jovanka u Beogradu činili su Ibro Begić iz „Igmana“ Konjic, Mileva Houska iz IPK Sarajevo, Boško Mioković iz Koksno-hemijskog kombinata Lukavac i Hasan Nalbantić iz „Rudi Čajeveca“ Banjaluka.

U njihovoj pratnji je bio i glavni urednik „Večernjih novina“, Radivoj Papić.

EuroBlic