Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas na Kozari da je to ministarstvo iz projekta “GEF” Zelenog fonda za zaštitu životne sredine obezbijedilo sredstva kojima je tehnički opremljen Nacionalni park “Kozara” radi njegovog turističkog oživljavanja.

– To se odnosi na određena osnovna sredstva, na GPS uređaje, osmatračnicu, rade se putevi u okviru Nacionalnog parka, da bi on oživio u turističkom smislu – istakla je Golićeva, koja je na Mrakovici prisustvovala prijemu povodom 50 godina od proglašenja Nacionalnog parka “Kozara”.

Ona je istakla da je Narodna skupština usvojila Prostorni plan za područja posebne namjene upravo za ovaj nacionalni park, i to je putokaz kojim on treba da se razvija.

– Glavni pravci razvoja su turizam, kao i istorijski značaj ovog nacionalnog parka – naglasila je Golićeva.

Ona je navela da se ovaj nacionalni park finansira i iz granta koji Vlada u okviru budžeta doznači nacionalnim parkovima “Sutjeka” i “Kozara”, dodavši da “Kozara” u ovoj godini iz tog granta ima 760.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je Nacionlani park “Kozara” smješten u prelijepom ambijentu planine Kozare i u njemu se svake godine dešavaju pozitivne promjene.

– Čestitam jubilej i pozivam sve građane iz šire regije da redovno posjećuju ovaj nacionalni park koji je svojevrsna vazdušna banja, izuzetno zdrava za sve generacije – istakao je Đaković.

Direktor Nacionlanog parka “Kozara” Dragan Rončević podsjetio je da je ovaj park osnovan 1967. godine, od kada je pretrpio brojne transformacije, te naveo da zauzima prostor od 4.000 hektara, da je do danas u njemu registrovano oko 900 biljnih vrsta, a i dalje se vrše istraživanja na tom planu.

– U vrijeme kada je proglašen nacionalnim parkom postojala je dirigovana obaveza da se park redovno posjećuje, kako škole, tako institucije i preduzeća – napomenuo je Rončević.

On je istakao da je Park tokom decenija očuvao sjećanje na sve što se na Kozari dešavalo tokom Drugog svjetskog rata, na žrtve i na stradanje koje su Kozara i njen narod tada podnijeli.

– Sigurno je da je u tom smislu Nacionalni park ispunio zadatak i posredstvom muzejske postavke i istorijskih časova edukovao generacije o svemu što se dešavalo na Kozari – naveo je Rončević.

On je dodao da se stalno radi na privlačenju što većeg broja posjetilaca jer se na Kozaru više ne dolazi dirigovano, već zbog ljepote prirode i sadržaja koji se nude.

– Nastojimo da, osim renoviranja objekata, radimo i na podizanju svijesti o očuvanju prirode u Nacionalnom parku i proširimo infrastrukturu koja je dostupna posjetiocima parka, kao što su pješačke staze, vidikovci, penjališta, biciklističke i trim staze, uređenje tri ski staze – naveo je Rončević.

On je istakao da je prošlogodišnja posjeta od 103.000 posjetilaca bila rekordna, a da bi ovogodišnja mogla da bude još bolja s obzirom na uspješnu zimsku sezonu skijanja.

Izvor: SRNA/RTRS