Gradonačelnik Siska Kristina Ikić Baniček javno je optužila prvog čovjeka Zagreba Milana Bandića da podilazi ustaškim strastima zbog političke koristi i upozorila da se u hrvatskom društvu ide ka ukidanju antifašizma.

Ona je na obilježavanju Dana antifašizma u Brezovici optužila prisutnog Bandića za relativizaciju ustaških zločina.

– Otišlo se tako daleko da neki samoproklamovani antifašista licemjerno dolazi tu među nas i polaže vijence, a nagrade daje ustaškim falsifikatorima istorije kao što je Јakov Sedlar /filmski režiser/ – navela je Baničekova.

Mediji prenose i njenu izjavu da se donedavno u Hrvatskoj niko nije usuđivao da javno zatraži ukidanje Dana antifašističke borbe kao državnog praznika.

– Sama pomisao na to da u Hrvatskoj ukinemo antifašizam je zastrašujuća, ali ljudi su postali svjesni da ta opasnost raste iz dana u dan. Šta je sljedeće? Vraćanje rasnih zakona, odricanje od Istre i Dalmacije – pita Baničekova.

Ona tvrdi da je dobila poruke podrške iz raznih dijelova Hrvatske, ali da je sasvim normalno što zastupa antifašističke ideje i stavove, navode hrvatski mediji.

U Hrvatskoj je u toku afera u vezi sa novim podizanjem spomen-ploče ustaškom krvniku Јuri Francetiću, najava ukidanja Trga maršala Tita u Zagrebu i sve češća upotreba ustaških slogana i simbola.

Izvor: SRNA/RTRS