Prijedorčanka Dragana Babić, vlasnica kreativne radionice „Minimo“, sugrađanima poznata po svojim sjajnim suvenirima, ovim poslom počela se baviti kako bi zaradila novac za vantjelesnu oplodnju. Priča da je to bilo prije desetak godina. Ona i suprug išli su, kao i drugi bračni parovi s problemom steriliteta, u Sloveniju.

Gipsane figurice

– Tad je to bilo skupo i komplikovano. Trebalo nam je mnogo novca. Parovi su se na različite načine snalazili, a ja sam stjecajem nekih čudnih okolnosti, zahvaljujući jednoj gospođi koja mi je iz Švedske donijela neke kalupe, počela da pravim male gipsane figurice. I uz pomoć mojih prijatelja prodavala ih od ruke do ruke, po markicu da zaradim nekih 800 maraka, za injekcije, za početak četvrte vantjelesne oplodnje – priča Dragana.

Dodaje da je svoje figurice prodala, prijatno iznenađena tim da su se ljudima svidjele.

U Sloveniji je upoznala jednu umjetnicu, Novosađanku, koja je, kad su se ponovo vidjele, i praktično trasirala njen put. Sve je tad još bilo amaterski, a tek nakon nekoliko godina Dragana se ovim poslom počela baviti profesionalno. Uvjerena je da sreća prati hrabre.

– Danas imam sina i on je moja vječna inspiracija – kaže uvijek nasmijana Dragana, koja se s osmijehom prisjeća svojih početaka kada bukvalno nije imala novca da kupi kilogram ili dva gipsa, kada su joj komšije donosile lak, a ona ga razrjeđivala da ga bude više… Iako nikad nije prestala da vjeruje u to da da će uspjeti, nije znala da će to otići tako daleko, da će mnogo putovati, izlagati na sajmovima…

Divni ljudi

– U prošloj godini sam prešla više od 60.000 kilometara širom BiH, kako bih prezentirala svoj posao. Oduševljena sam sajmom i divnim ljudima u Jajcu, potom u Lukavcu, ali i drugim gradovima. Nikad ti niko neće doći na vrata da te pita čime se baviš, već to ljudima moraš pokazati. Ideja, na svu sreću, ne manjka. Vjerujte mi, nerijetko se dogodi da u pidžami, kad mi klikne ideja, siđem do radionice i uradim to što sam zamislila – kaže Dragana.

Dodaje da joj u ideji u vezi s izradama suvenira ponekad nesvjesno pomažu i kupci s malim pitanjem „da li bi mogla to i to napraviti?…“.

Sreću čine male stvari

– Moj životni moto je da sreću čine male stvari.  Ženama poručujem da izađu iz kuće, da se pokrenu. Jer, ukoliko sjediš i očajavaš, ništa se neće dogoditi – poručuje Dragana.

Avaz