Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu otkrili su da pljuvačka krpelja može da se koristi u borbi protiv opasne vrste srčane bolesti koja najčešće izaziva iznenadnu smrt kod mladih ljudi. Časopis Scientific Reports je u utorak objavo detalje studije prema kojima ta materija može da služi u tretmanu fatalne srčane bolesti – miokarditisa.

Kod oko 30 procnata ljudi sa tim zdravstvenim stanjem, srce počinje da slabi što, ukoliko se ne izvrši transplantacija, uglavnom za razultat ima smrt.

Istraživanje je pokazalo da proteini koje ta pljuvčaka sadrži zaustvaljaju upalu vitalnog ljudskog organa, što je glavni uzrok miokarditisa. Naučnici su stvorili formulu koja proteine pljuvačke pretvara u ćelije kvasca, na osnovu koga mogu da utvrde koji proteini imaju protivupalne osobine.

Protivupalni proteini imaju sposobnost da neprimjetno hrane svoje odmaćine i do 10 dana. Krpelji ubacuji proteine, poznate i kao evasini, u svoje domaćine, a upravo evasini su ono za šta naučnici vjeruju da može da se izbori sa upalom srca.

“Miokarditis je razarajuća bolest, kod koje trenutno ima malo mogućnosti za izlječenje. Ovo istraživanje nam daje nadu da ćemo moći da smislimo adekvatnu protivupalnu strategiju i stvorimo spasonosnu trepapiju za to veoma opasno srčano oboljenje”, kaže profesor kardiovaskularne medicine na Oksfordu Šoumo Bataharja, vodeći autor istraživanja.

On, takođe, vjeruje da bi ovo, takođe, mogao da bude put do izlječenja dugih bolesti kod kojih upale imaju veliki udio.

Izvor: B92