Mogu vam reći da je ovo najveća zmija koju sam ikada uhvatio. Imala je više od dva metra. No iako izgleda golemo, zmije se svejedno nisam uplašio, kaže uzbuđeno vatrogasac Mato Šimunović. On je u utorak u Mokošici uhvatio kapitalca, kravosasa, najdužu zmiju na Balkanu, ali i čitavoj Evropi.

Kravosas, inače neotrovna zmija, zavukla se pod veš mašinu na terasi jedne kuće, piše 24sata.hr. Vatrogasci su u roku od deset minuta uhvatili zmiju i pustili je dalje u prirodu. Iako je neotrovan, i kravosas može biti “nezgodan“. On u usnoj šupljini može nositi bakterije i ugrizom zaraziti čovjeka. Herpetolog Dušan Jelić kaže kako opasnost nije velika jer kravosas rijetko grize.

Međutim, prava opasnost vlada od otrovnica koje se zbog velikih vrućina posljednjih dana sve češće pojavljuju u javnosti. U Hrvatskoj trenutno živi 15 vrsta zmija. Srećom, samo tri su otrovne. Najpoznatija zmija otrovnica u Hrvatskoj kao i u BiH je poskok.

Njegov otrov je najjači i ako se ugriz ne sanira, smrt može uslijediti vrlo brzo, zavisno o tjelesnoj težini ugriženog čovjeka.

– Poskok boravi u planinskim predjelima. On voli kamen, gdje se može sakriti. Najčešće ga se može pronaći po kamenjarima Velebita, Dinare i Biokova – kaže Jelić. Riđovka je druga najpoznatija zmija otrovnica u Hrvatskoj. Nje, za razliku od poskoka, nema u Dalmaciji. Riđovka najčešće boravi u predjelima Gorskog kotara i oko Karlovca, a može se pronaći u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Riđovka je nešto manje opasna od poskoka, ali treba biti jednako oprezan.

24sata.hr