Danas je “dan D” za Sloveniju i Hrvatsku. Arbitražni sud u Hagu, kako je najavljeno, saopštava konačnu presudu o graničnom sporu dvije zemlje u Piransom zalivu.

Dok iz Slovenije poručuju da novih pregovora neće biti, hrvatski državni vrh tvrdi da ih se ta odluka ne tiče i ne obavezuje zvanični Zagreb.

Hrvatska je, naime, 2015. jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz arbitražnog spora zbog njegove kompromitacije, a zagrebački mediji prenose da će slovenački premijer Miro Cerar danas prisustvovati posebnoj sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, koja će, kako se navodi, biti održana u tzv. “gluvoj sobi”, odnosno prostoriji tehnički zaštićenoj od mogućeg prisluškivanja.

Prostorija se, navode, nalazi u podrumu parlamenta u Ljubljani. Tvrdi se i da u Sloveniji sve više raste napetost, a političku i medijsku atmosferu opisuju kao uzavrelu uoči objavljivanja odluke arbitražnih sudija.

Podsjeća se i da je slovenački državni vrh ovu odluku arbitražnog suda posljednjih dana nazivao istorijskom, a današnji dan presudnim za svoju državu i pomorsku orijentaciju Slovenije, koja očekuje da će arbitražom dobiti kontakt s otvorenim morem.

Izvor: Tanjug