Likovna kolonija “Sreten Stojanović” biće otvorena u ponedjeljak 7. avgusta na Kozari gdje će učestvovati osam slikara iz Beograda uz podršku selektora kolonije Zorana Banovića.

Na današnjoj sjednici Organizacionog odbora 12. saziva ove kolonije rečeno je da su pozvani umjetnici Gabrijela Bulatović, Danijela Fulgosi i Milica Crnobrnja sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

Sa Fakulteta likovnih umjetnosti na koloniji će učestvovati Katarina Zarić, Radomir Knežević, Vesna Knežević i Ivana Flegar, te Saša Filipović sa Akademije lepih umetnosti iz Beograda.

Rad umjetnika pratiće istoričar umjetnosti Olivera Vukotić iz Beograda, koja će biti zadužena za kritički osvrt i izradu kataloga izložbe sa kolonije.

“Kao i ranijih godina, slikari će inspiraciju za svoje radove potražiti i na Kozari, i to do 13. avgusta kada je predviđeno zatvaranje kolonije”, rekao je Banović.

On je dodao da prema propozicijama, umjetnici dva rada ostavljaju organizatoru, tako da će kao i sa dosadašnjih saziva kolonija, slike postati vlasništvo Gradske uprave i Muzeja Kozare.

Radovi nastali u ovoj koloniji biće izloženi u Muzeju Kozare na izložbi koja će biti otvorena 15. septembra.

Grad Prijedor pokrovitelj je kolonije, koja je nazvana po akademiku Sretenu Stojanoviću, jednom od najvećih prijedorskih umjetnika.

Likovna kolonija “Sreten Stojanović” se od prošle godine održava bijenalno.