U SDS-u je, čini se, odavno uzavrelo. Sudeći prema unutarstranačkim previranjima koja se u najvećoj opozicionoj partiji ne smiruju, strasti bi mogle da se raspire i tokom sutrašnjeg izbora potpredsjednika.

U prijedorskoj regiji, Borislav Bojić brani fotelju potpredsjednika SDS-a od načelnika Kostajnice Drage Bundala. Za nasljednika Ognjena Tadića na mjestu šefa u banjalučkoj regiji boriće se narodni poslanici Davor Šešić i Nedeljko Glamoćak, a sam Tadić ostao je bez ijedne funkcije u stranci, pa otvorenim pismom traži nove izbore.

U izbornoj jedinici 2 jedini kandidat je šef prnjavorskog SDS-a Nemanja Vasić. Zbog njega, stranku i dalje bojkotuje ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Još ne zna da li će prihvatiti poziv predsjednika da se vrati.

“Mogu reći samo da, po mom ličnom mišljenju, prijedlog koji je otišao sa ove regionalne jedinice nije dobar i mislim da smo u ovom novom Predsjedništvu SDS-a trebali dolaziti do novih ljudi. Ovo je zapravo vraćanje na neku politiku prije 20 i nešto više godina i ja ne vjerujem u takvu politiku”, rekao je Dragan Mektić.

Ipak, predsjednik SDS-a vjeruje da će Dragan Mektić prihvatiti njegov raniji poziv da bude član Glavnog odbora. Dok čeka taj odgovor, Vukota Govedarica već zna da Mektić neće biti na sutrašnjoj sjednici, jer je na godišnjem odmoru. Nada se da će izgladiti odnose i sa Ognjenom Tadićem.

“Mi smo iz Sekretarijata stranke obavijestili gospodina Tadića da je Glavni odbor planiran za sutra i da ga očekujemo da dođe na sjednicu, da pričamo o otvorenim pitanjima u SDS-u, a ne da komuniciramo putem otvorenih pisama”, kaže Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Neizvjesno je i u Posavini, gdje postoje tri kandidata. U dobojskoj regiji, zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić više neće biti na mjestu potpredsjednika. Umjesto njega dolazi Nebojša Marić, zamjenik gradonačelnika Doboja. Potpredsjednici ostaju Mićo Mićić, Kostadin Vasić i Milovan Bjelica, dok je jedini kandidat za Hercegovinu Dragan Ćuzulan.

Sve ostalo je dogovoreno i prije sjednice, tvrde SDS-ovci iz Gradiške, koji ne priznaju stranačke izbore. Stvari su kulminirale sinoć, kada je Govedarica iz stranke isključio šefa odborničkog kluba Sašu Lazića, a u njegovu odbranu stao poslanik u Parlamentu BiH Đorđe Krčmar. Problem je, kažu, jer u stranku neće da prime predsjednika Napredne Srprske Gorana Đorđića.

“Gospodin Govedarica je u mjesec dana dva puta mene i gospodina Krčmara pozivao u Banjaluku i vršio teror nad nama da pristanemo da Goran Đorđić uđe u stranku i da preuzme stranku, što mi nismo dozvolili. Normalno da nismo i obavijestili smo narod o tome, jer niko od naših članova nije bio za to da stranku damo čovjeku koji nas je izdao, pobjegao od nas i promijenio dva-tri dresa, da ga vratimo u stranku. Ja sam zbog toga najviše platio cijenu, a i ovo što se dešava sa gospodinom Krčmarom, to je pozadina toga”, rekao je Saša Lazić.

“Nećemo tako lako stati na isključenju Saše Lazića, to neka budu sigurni. Bojim se da, ukoliko ne promijeni ovu odluku, a ovi ljudi su večeras došli i rekli su da će svi ići iz Srpske demokratske stranke”, kaže Đorđe Krčmar.

Govedarica je odbio da komentariše sukobe u Gradišci. Pozvao je Lazića da na odluku o isključenju uloži žalbu. Problem sa Krčmarom i ostalim nije nimalo bezazlen, jer prijete napuštanjem stranke, a to bi onda mogao biti tas na vagi većine u bh. parlamentu.

ATV