Širenje neugodnih mirisa nakon ispuštanja bele tečnosti u reku Miloševicu zabrinulo je meštane naselja Nova Orlovača iz Prijedora. Za „EuroBlic” pričaju da ovu neobičnu pojavu, primećuju unazad tri godine.

– Pretpostavljamo da se ova bela tečnost ispušta iz nekog preduzeća u našoj blizini ili neke autopraone, i potom odvodnim cevima dospeva tu u reku, najčešće u večernjim satima – kaže Slobodanka V.

Meštami tvrde da nakon toga sledi neugodan i neobičan miris koji ne mogu podneti.

-To je kao kombinacija nekih hemikalija i fekalija. Prozore ne možemo otvoriti, jer se onda gušimo od smrada – ističe Zdravka S.

Smatraju da bi posledice mogle biti veće, jer se Miloševica uleva u reku Gomjenicu koja potom teče u Sanu. Dodaju da riba, koje su pre viđali u Miloševici, više nema.

I u vreme posete ekipe “EuroBlic” ovom naselju jato patki je plivalo Miloševicom, ali kada su došle do mesta gde se ispušta bela tečnost, vratile su se u suprotnom smeru.

Meštani kažu da su pomoć tražili od Komunalne policije, koja je izašla na teren, ali da u vreme njihove posete, nije bilo misteriozne tečnosti.

Šef Odeljenja prijedorske Komunalne policije, Darko Avramov, kaže da će u narednom periodu ispitati ovu pojavu.

– Poslaću ljude na ovu lokaciju, ali bilo bi dobro da nas sami meštani zovu u vreme ispuštanja te tečnosti, kako bismo mogli uzeti uzorak i videti o čemu se radi – rekao je Avramov.

Dodaje da će, ukoliko se utvrde nepravilnosti, slučaj preuzeti ekološki inspektor. Avramov tvrdi i da u blizini nema preduzeća koja bi mogla ispuštati neobičnu tečnost u Miloševicu.

– I najbliže autopraone su mnogo udaljene od ovog naselja i imaju separatore koji se kontrolišu prilikom tehničkog prijema, pored toga i šamponi koji se tamo koriste nisu štetni za ljude – objašnjava on.

Smatra da je neugodni miris iz Miloševice, delom posledica, nedovršene kanalizacione mreže u novim naseljima.

– Kanalizacija iz mesta  Orlovača, Orlovci i Novo naselje sleva se u deo završene gradske kanalizacione mreže, a odatle ide dalje u reku Miloševicu, a potom u Gomjenicu i Sanu – objašnjava on.

Dodaje da je prilikom izrade projekta kanalizacione mreže, definisano da novac obezbede grad i meštani.

– Slab je odziv meštana zbog lošeg finansijskog stanja, ali i ubeđenja da bi to trebalo sam grada da reši – zaključuje Avramov.

Nemarni Prijedorčani

U mestima koja nemaju kanalizaciju meštani moraju imati nepropusne septičke jame dovoljnog kapaciteta.

– Septičke jame, redovno moraju čistiti komunalna preduzeća, međutim, ima veliki broj onih koji ugrade prelivne cevi i sadržaj iz svoje septičke jame odvode u kanale pored lokalnog puta, takve slučajeve redovno sankcionišemo – kaže Avramov.

EuroBlic