Fudbalski savez BiH se nelazi pred totalnim krahom ne samo zbog činjenice što nisu konstituisani novi komiteti Izvršnog odbora pa je prekršen Statut (na to se niko ozbiljno ne obazire!) već i zbog lakrdije vezane za kažnjavanje aktuelnog osvajača Kupa BiH Širokog Brijega.

Disciplinska komisija FS BiH kaznila je Širokobriježane za lošu organizaciju revanš susreta finala Kupa BiH protiv Sarajeva drakonski 25.000 maraka i sedam utakmica bez publike, premijerligaš s „Pecare“ se žalio u roku i izazvao nevjerovatnu pometnju. Umjesto da disciplinci preispitaju svoju odluku o kažnjavanju Širokog Brijega (prva odluka donesena pod velikim pritiskom sarajevskih medija i vrha Saveza) došlo je do preglasavanja na telefonskoj sjednici održanoj 15. juna ove godine.

U svemu tome vidjelo se da je FS BiH duboko nacionalno podijeljen i da su razni interesi u pitanju. Tako članovi Disciplinske komisije nisu sastančili već su se telefonski preglasavali da bi odluku proslijedili Apelacionoj komisiji. Protiv ovoga bili su hrvatski predstavnici u Disciplinskoj komisiji FS BiH Josip Roso i Mario Bašić, dok su srpski i muslimanski članovi ove Komisije Nermin Kljajić, Radivoje Lazarević, Mehmed Spaho i Goran Kosorić preglasali Hrvate.

Apelaciona komisija je donijela odluku da se kazna Širokom Brijegu poništi i ponovo vrati na razmatranje disciplincima. Postavlja se pitanje zbog čega je žalba Širokobriježana išla uopšte na Apelacionu komisiju kada je Disciplinska trebala da preispita svoju odluku? Ko je kriv za dodatne izvještaje, pritisak i pisanje neistina: delegat Ivica Galić, komesar bezbjednosti Željko Pušić, sudije i ostali ili sarajevski mediji bliski predsjedniku Elvedinu Begiću?

Da li je osvajanjem Kupa BiH Široki Brijeg poremetio odnose koalicione vlasti u krovnom Savezu kojoj je prišao i FSRS, nakon savezništva komitetlija Dine Begića i Ivana Beusa? Posljednja sjednica Izvršnog odbora FS BiH u Čitluku je pokazala da predsjednik Begić više ne može da kontroliše situaciju, a u narednom periodu očekuje se pucanje koalicije na potezu Sarajevo-Mostar-FSRS.

Da li će Široki Brijeg izazvati novu, katastrofalnu aferu, poslije koje će Fudbalski savez BiH rasprsnuti kao pjena sapunice? Kako stvari stoji krovni Savez sve više gubi kompas, a vladajuća struktura upada iz zamke u zamku i sve više se zapetljava. Očigledno su pred FS BiH teški dani olovnih nelogičnih odluka kojima se diskriminiše sve ono što ne razmišlja kao apsolutističko Sarajevo predvođeno Dinom Begićem.

Sportdc