U kompaniji “Alumina” iz Zvornika danas je otvoren novi pogon za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, u koji je uloženo sedam miliona KM vlastitih sredstava.

Novi proizvodni pogon, u kome je posao dobilo 45 radnika, otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar industije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Milorad Motika i predsjednik kompanije “Boksit” Milići Rajko Dukić.

Površina novoizgrađenog proizvodnog objekta, u koji je ugrađeno 280 tona čelične konstrukcije, 350 tona mašinske opreme, oko 1.600 kumbnih metara betona, te više od 150 tona betonskog čelika, iznosi oko 2.100 metara kvadratnih.

Pogon, na čijoj su izgradnji, osim radnika ove kompanije, bile angažovane i lokalne firme, izgrađen je isključivo vlastitim sredstvima “Alumine”.

Radovi na proizvodnji ovog pogona počeli su u septembru prošle godine, dok je na njegovoj izradi i montaži bilo angažovano oko 200 radnika svih struka, među kojima i tridesetak inženjera.

Ovo je prva faza realizacije projekta koji će omogućiti proizvodnju od 10.000 tona precipitiranih hidrata, odnosno proizvoda koji ima sigurno tržište i dobru profitabilnost, a svoju primjenu nalazi, prije svega, u hemijskoj i industriji kablova.

Predsjednik Srpske prethodno se sastao sa načelnikom opštine Vlasenica Miroslavom Kraljevićem, najavivši da će sa republičkog nivoa oko 500.000 KM biti upotrijebljeno za stabilizaciju stanja u budžetu ove opštine.

Zvornička Alumina nastavlja trend uspješnog poslovanja. Više od 95 odsto svojih proizvoda izvozi u zemlje EU, Bliskog istoka, Azije, Sjeverne Afrike i SAD. Obaveze prema državi i radnicima redovno se izmiruju, a u narednim mjesecima planirano je i proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

Uprkos blokadi računa u aprilu ove godine, Alumina bilježi zavidne rezultate. Revizorski izvještaj za 2016. godinu je pozitivan, a kompanija je u protekle četiri godine zaposlila oko 500 novih radnika.

Od 2013. godine do danas u razne projekte i nove proizvodne programe, kompanija je uložila 30 miliona KM. Pozitivno poslovanje omogućilo je Alumini da u kontinuitetu izmiruje obaveze prema državi i radnicima, ali i dugovanja iz prethodnog perioda.

U Alumini se realizuje nekoliko investicionih projekata koji bi trebalo da omoguće rast proizvodnje, povećanje poslovnog dohotka i nova zapošljavanja.

RTRS