Otvoren novi pogon u “Alumini”, vrijedan sedam miliona KM (VIDEO)

U kompaniji “Alumina” iz Zvornika danas je otvoren novi pogon za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, u koji je uloženo sedam miliona KM vlastitih sredstava.

Novi proizvodni pogon, u kome je posao dobilo 45 radnika, otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar industije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Milorad Motika i predsjednik kompanije “Boksit” Milići Rajko Dukić.

Površina novoizgrađenog proizvodnog objekta, u koji je ugrađeno 280 tona čelične konstrukcije, 350 tona mašinske opreme, oko 1.600 kumbnih metara betona, te više od 150 tona betonskog čelika, iznosi oko 2.100 metara kvadratnih.

Pogon, na čijoj su izgradnji, osim radnika ove kompanije, bile angažovane i lokalne firme, izgrađen je isključivo vlastitim sredstvima “Alumine”.

Radovi na proizvodnji ovog pogona počeli su u septembru prošle godine, dok je na njegovoj izradi i montaži bilo angažovano oko 200 radnika svih struka, među kojima i tridesetak inženjera.

Ovo je prva faza realizacije projekta koji će omogućiti proizvodnju od 10.000 tona precipitiranih hidrata, odnosno proizvoda koji ima sigurno tržište i dobru profitabilnost, a svoju primjenu nalazi, prije svega, u hemijskoj i industriji kablova.

Predsjednik Srpske prethodno se sastao sa načelnikom opštine Vlasenica Miroslavom Kraljevićem, najavivši da će sa republičkog nivoa oko 500.000 KM biti upotrijebljeno za stabilizaciju stanja u budžetu ove opštine.

Zvornička Alumina nastavlja trend uspješnog poslovanja. Više od 95 odsto svojih proizvoda izvozi u zemlje EU, Bliskog istoka, Azije, Sjeverne Afrike i SAD. Obaveze prema državi i radnicima redovno se izmiruju, a u narednim mjesecima planirano je i proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

Uprkos blokadi računa u aprilu ove godine, Alumina bilježi zavidne rezultate. Revizorski izvještaj za 2016. godinu je pozitivan, a kompanija je u protekle četiri godine zaposlila oko 500 novih radnika.

Od 2013. godine do danas u razne projekte i nove proizvodne programe, kompanija je uložila 30 miliona KM. Pozitivno poslovanje omogućilo je Alumini da u kontinuitetu izmiruje obaveze prema državi i radnicima, ali i dugovanja iz prethodnog perioda.

U Alumini se realizuje nekoliko investicionih projekata koji bi trebalo da omoguće rast proizvodnje, povećanje poslovnog dohotka i nova zapošljavanja.

RTRS

Preporuka

ODUŽILI SE PREGOVORI Mali preduzetnici godinama če...
views 64
Samostalni preduzetnici u Srpskoj godinama bezuspješno traže da im se struja ne naplaćuje kao da su velika industrijska preduzeća. Zanatsko-preduze...
Kako se “Mlječanica” preporodila za deset mjeseci?...
views 379
Od potpune propasti do potpunog oporavka za samo deset mjeseci – tako novo rukovodstvo Banje “Mlječanica”, nadomak Kozarske Dubice, opisuje borbu za p...
Proizvodnja zaboravljenog povrća hrena, prilika za...
views 306
Proizvodnja pomalo zaboravljenog povrća – hrena, mogla bi postati šansa za mnoge poljoprivredne proizvođače u Srpskoj. Istraživanja su pokazala da je ...
ArcelorMittal bilježi odlične poslovne rezultate
views 330
Vlasnik zeničke željezare ArcelorMittal je objavio rezultate poslovanja na globalnom nivou za prvih šest mjeseci 2017. godine. Kako se navodi u sao...
Merkator preuzima Konzum u BiH, zanimaju ih samo p...
views 352
Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak sastaće se sutra u Sarajevu s bh. dobavljačima, kako bi ih informisao o preduzetim aktivno...
Kornišoni iz Kozarske Dubice na njemačkom tržištu ...
views 389
Već treću godinu na teritoriji opštine Kozarska Dubica organizovana je proizvodnja kornišona za njemačko tržište. Ove godine više od 20 poljoprivre...