Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je povodom današnje odluke Ustavnog suda BiH o 1. martu i 25. novembru, da je Srbima u ovom trenutku potreban jedinstven stav iz Republike Srpske, bez obzira na poziciju i opoziciju.

– Stav će biti zauzet kada se iščita odluka Ustavnog suda i kada se vide sve njene posljedice. Kada dobijemo odluku, vidjećemo da li preduzimati nešto u pravnom smislu i šta, jer je riječ o najvišoj zakonodavnoj instanci. Treba preduzimati korake u okviru međunarodnih odnosa – ocijenio je Čubrilović.

On smatra da je Ustavni sud BiH, odbijajući kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti takozvane Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti takozvane Republike BiH, pokazao da je u funkciji jednog, eventualno dva naroda, ne uzimajući u obzir činjenicu da je BiH veoma složena država tri konstitutivna naroda i da treba donositi odluke u smislu njihovog pomirenja.

– Ova odluka je u najmanju ruku zaprepastila, vjerujem, većinu građana u Republici Srpskoj. Imati takva mjerila i takve aršine, pokazuje da se radi o potpuno političkom sudu koji nema nikakve veze sa pravom i pravnom zaštitom i ne znam samo kako Srbi poslije ovakve odluke mogu da se osjećaju u BiH – naglasio je Čubrilović.

On je pojasnio da je Ustavni sud gotovo pod istim uslovima cijenio dva slučaja na dva potpuno oprečna načina.

Čubrilović kaže da ovakva odluka ne ide u prilog pomirenju i napretku u BiH i da pokazuje da se ne uvažava nijedna činjenica koja dolazi iz Republike Srpske, ma koliko ona bila “pravno potkovana”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će odluka Ustavnog suda BiH dodatno zakomplikovati situaciju i razviti nepovjerenje u BiH. Istakao je da je ova odluka još jedan dokaz da je sve politika i da nema nijednog principa.

On kaže da je samo u BiH moguće osporavati jedan datum jer je mimo volje jednog naroda, a prihvatiti drugi datum koji je, takođe, mimo volje jednog naroda.

– Ne vjerujem da je za nekog iznenađujuća ova odluka Ustavnog suda BiH. Što se mene tiče, ovo je bilo očekivano. Ovo je dodatna komplikacija, dodatno dizanje tenzija i dodatno bavljenje prošlošću o kojoj nemamo isti stav, niti ćemo ga imati još dugo. Umjesto da se bavimo budućnošću i stvarnim životom mi ćemo potrošiti dane pričajući o posljedicama ove odluke – rekao je Ivanić na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On smatra da u vezi sa ovim nije trebalo ništa ni počinjati.

– Evidentno je da će se u Republici Srpskoj slaviti 9. januar i da to niko ne može zabraniti, kao što je evidentno da će se u Federaciji BiH obilježavati 1. mart i da ni to ne može, niti je Srpska ikada htjela da zabrani, dok nije došlo do 9. januara – naveo je Ivanić.

Potpredsjednik NSRS i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je današnjom odlukom Ustavnog suda BiH otvorena nova kriza, te na direktan i rigidan način potvrđeno da u BiH vladaju šerijatska pravila. Stevandić je ocijenio da ovakva odluka predstavlja kraj iluzije o ravnopravnosti jer je nametnuta potpuna neravnopravnost koja nije u skladu sa interesima entiteta i naroda.

On je rekao da će Srpska ovakvu odluku pametno protumačiti, kao da je njome legalizovana odluka o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, jer ova odluka Ustavnog suda BiH, ukoliko se poziva na ravnopravnost, znači i da je 9. januar apsolutno legalan i da su oni pogriješili, a u suprotnom od danas je u BiH na snazi šerijat.

– Јednom narodu osporena su istorijska i kulturološka prava, što je drugom dozvoljeno, čime ih stavljaju u istu situaciju kao i kada je riječ o tretmanu žrtava koje su, takođe, u neravnopravnom položaju. Stratišta srpskog naroda u Federaciji BiH ne mogu da se obilježe, dok su, sa druge strane, srpski predstavnici obišli Potočare i pokazali poštovanje – rekao je Stevandić.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da ni najveći optimisti više ne mogu vjerovati u budućnost BiH nakon današnje odluke Ustavnog suda BiH.

– Poruka koju je danas poslao Ustavni sud BiH gora je od onoga što smo doživljavali u prošlosti. Svi oni koji su dobronamjerni očekuju da u BiH bude jednak pristup događajima i pojavama, ali je očigledno da ni najveći optimisti, nakon ovakve presude, ne mogu više vjerovati u BiH, naročito ne u njenu budućnost – izjavio je Pavić.

On je dodao da se u Republici Srpskoj mora naći adekvatan odgovor na ovakva postupanja sudova zbog njihovih dvostrukih aršina, ne samo u ovom slučaju, nego u svim suđenjima Srbima kada je riječ o ratnim dešavanjima. Istakao je da je sada očigledno da su ovi sudovi samo za jedan narod.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da odluka Ustavnog suda BiH da ne samo da je presedan, nego će bitno uticati na pogoršanje političkih odnosa u BiH.

– Veoma sam razočaran ovom odlukom. Po ko zna koji put Ustavni sud staje na stranu onih koji podstrekavaju loše odnose u BiH – rekao je Đokić, naglasivši da je Ustavni sud BiH još jednom iskoristio politički pristup, a ne pravni.

– Ako je Sud koristio nekakve argumente prema Republici Srpskoj u vezi sa 9. januarom, onda su te iste argumente imali i za 1. mart – naglasio je Đokić, dodavši da je riječ o dvostrukim standardima u radu Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je da će današnja odluka Ustavnog suda BiH proizvesti vrlo bolne osjećaje u Srpskoj, jer se njom pokušavaju potvrditi dva dana koja su bila pogubna za Srbe u BiH.

– Izuzetno smo nezadovoljni zbog odluke Ustavnog suda. Zato smo i govorili da je bitno da se promijene struktura rada i način donošenja odluka u tom sudu da bi ta pravna institucija bila u potpunosti vlasništvo domaćih sudija – rekao je Borenović i dodao da u tom slučaju odluke ne bi bile donošene preglasavanjem, već uz saglasnost sudija koji dolaze iz sva tri konstitutivna naroda i iz oba entiteta.

Borenović smatra da je trebalo dobro razmotriti kada i u kom obliku podnositi apelaciju kojom bi se na kvalitetniji način dobio stav Ustavnog suda BiH o ovim pitanjima.

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić ocijenio je da se današnja odluka Ustavnog suda BiH može okarakterisati kao antidejtonska i neustavna. On je rekao da je “veoma loš poziv” neprihvatanje zahtjeva grupe poslanika Narodne skupštine za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti /takozvane/ Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti /takozvane/ Republike BiH.

– Ovo je nedjelotvorna odluka koja će direktno biti kočnica jačanju povjerenja i ustavne lojalnosti prema najvišoj ustavno-sudskoj instanci – smatra Dmičić.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti takozvane Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti takozvane Republike BiH, saopšteno je iz ovog suda.

Izvor: SRNA/RTRS