Bodyguards protect Serbia's Prime Minister Aleksandar Vucic during unrest at a ceremony marking the 20th anniversary of the Srebrenica massacre, in Potocari, near Srebrenica, Bosnia and Herzegovina July 11, 2015. Vucic was forced to flee the ceremony on Saturday, when mourners hurled stones and bottles at him in what his government later described as an attempted assassination. Picture taken July 11, 2015. REUTERS/Ivan Sebalj/Avaz BOSNIA AND HERZEGOVINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN BOSNIA AND HERZEGOVINA TPX IMAGES OF THE DAY

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ipak neće ići na komemoraciju u Srebrenicu, jer će u to vrijeme biti u Istanbulu, saznaje Blic.

Kako je potvrđeno za Blic u kabinetu predsjednika Srbije, Vučić će se 11. jula, kada se održava komemoracija u Potočarima, sresti sa Redžepom Erdoganom, predsjednikom Turske.

Vučić je prije nekoliko dana izjavio da ne zna da li će ići na komemoraciju žrtvama Srebrenici, ali da će svakako tog dana iskazati pijetet. On je naveo da treba da se vidi šta je najbolje za same domaćine i koga pozivaju.

– „Oni imaju neke svoje uslove i zahtjeve. Mislim da je važnije da sačuvamo dobre odnose. Naravno da ću i tog dana iskazati svoj pijetet – poručio je Vučić.

Nije poznato da li je predsjednik Srbije uopšte pozvan na komemoraciju. U Organizacionom odboru za obilježavanje 11. jula su za EuroBlic”rekli da je otvoren poziv za sve one koji osejćaju pijetet prema žrtvama, dodajući da oni nisu upućivali nikakve zvanične pozive stranim zvaničnicima. Kada je u pitanju Vučić, objasnili su, njegov dolazak je pitanje za institucije BiH.

Međutim, u Predsjedništvu BiH navode da je slanje pozivnica posao Organizacionog odbora.

Prije dvije godine Vučić, koji je tada bio premijer Srbije, napadnut je na komemoraciji žrtvama u Potočarima.

Izvor: Blic