U Civilnom strelištu u Ljubiji kod Prijedora poslednjih mesec dana organizuju se polaganja za dobijanje dozvole za nabavku oružja.

Iz ovog strelišta, koje posluje u sastavu tvornice eksploziva u Ljubiji, kažu da je prvi korak na putu do ove dozvole nabavka neophodne dokumentacije i lekarskog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti.

Lekarsko uverenje košta 100 KM, dok obuku kandidati plaćaju po 180 KM.

– Ko god želi dozvolu za nošenje oružja, mora nama prvo doneti lekarsko uverenje, koje mi prosleđujemo u Ministarstvo unutrašnjih poslova i kada imamo 4 do 5 kandidata, onda se organizuju predavanja – kaže Goran Praštalo, rukovodilac tvornice eksploziva.

Dodaje da potom slede predavanja iz stručnih predmeta u strelištu i polaganje pismenog i usmenog dela ispita, pred petočlanom komisijom u kojoj su i predstavnici MUP.

– Nakon toga, kandidati se obučavaju za korištenje svih vrsta oružja, puške i pištolja, gađaju cilj sa 5 metaka. Komisija ocenjuje pravilno rukovanje oružjem, njegovo punjene mecima, odlaganje, zauzimanje stava prilikom pucanja i sve ostalo što je bitno da se ne bi ugrozio nečiji život – objašnjava Praštalo.

Ističe da je i strelište obloženo mekom spužvom koja upija metke i sprečava rikošet.

Zakonom o oružju i municiji propisano je da oni koji žele da poseduju oružje moraju imati 21 godinu, dok je za lovačko i sportsko oružje uslov punoletstvo i članstvo u ovim organizacijama. Osim zdravstvene sposobnosti, neophodna je i potvrda o nekažnjavanju.

Fizička lica moraju dokazati da postoji verovatnoća o ugožavanju lične bezbednosti i tek nakon toga imaju opravdan razlog za nabavku oružja.

Potvrdu o opravdanosti razloga izdaje MUP RS. Tek nakon toga kandidati idu na obuku i testiranje za rukovanje oružjem.

Obuku prolaze i oni kojima je potrebno oružje da bi zaštitili stoku, odnosno više od 20 grla junica i goveda ili više od 40 ovaca i koza. Takođe, obuku prolaze i svi koji žele da poseduju nasleđeno oružje.

– Obuku za rukovanje vatrenim oružjem ne moraju da pohađaju oni koji obavljaju ili su obavljali poslove policijskog službenika, obezbjeđenja lica i imovine, profesionalna vojna lica, rezervne vojne starešine i osobe koje imaju registrovano vatreno oružje – saopštili su iz MUP RS.

Dodaju da su oslobođeni i oni koji dokažu da su kroz školovanje i druge načine obuke, već osposobljeni za rukovanje vatrenim oružjem.

Strelište značajno za regiju

Otvaranje civilnog strelišta u Ljubiji veoma je značajno za ovaj kraj, jer ovde posluju samo 3 preduzeća. Pored toga, to je jedino strelište na području prijedorske regije.

– Bilo je strelište u Banjaluci, Prnjavoru, Tesliću i Bijeljini, pa su ljudi odavde morali putovati u ta mesta na obuku i imali su veće troškove, sada svi iz okoline dolaze u Ljubiju na polaganje – kaže Praštalo. Pored obuka organizuju se sportsko i rekreativno streljaštvo.

EuroBlic