Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić dobio je ponudu da se pridruži novoj političkoj partiji čiji će predsjednik biti Senad Šepić, saznaje “EuroBlic”.

Novoj partiji će, kako saznaje ovaj list , sigurno pristupiti sedam nezavisnih načelnika opština iz FBiH, predvođenih aktuelnim gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, kao i nezavisni poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović i Salko Sokolović.

“EuroBlic” je prije skoro dva mjeseca objavio da trojica izbačenih SDA-ovaca, Šepić, Ahmetović i Sokolović, zajedno sa grupom nezavisnih načelnika opština iz FBiH, univerzitetskih profesora i javnih ličnosti iz tog entiteta, namjeravaju da formiraju novu partiju čija je ambicija da se predstavi kao proevropska alternativa postojećim političkim strankama.

Prema tvrdnjama izvora ovog lista, ministar bezbjednosti BiH, koji se, inače, i dalje vodi u članstvu SDS iako već dugo odbija da se pojavi na sjednicama organa stranke, do kraja ovog mjeseca trebalo bi da prelomi da li će preći u Šepićevu partiju.

– Iako još nije bilo zvaničnih pregovora, ljudi iz inicijativnog odbora nove političke partije, koja bi svoju osnivačku skupštinu trebalo da održi krajem jula, nedavno su razgovarali s Mektićem i ponudili mu da im se pridruži. Na Mektićev odgovor i dalje se čeka – otkrivaju sagovornici.

“EuroBlic” je o tome juče pokušao da razgovara s ministrom bezbjednosti BiH, ali se on nije javljao na telefon. Kasnije je SMS porukom saopštio da se nalazi na odmoru.

Međutim, na  pitanje da li je tačno da je od osnivača nove političke opcije u BiH dobio ponudu da im se pridruži, Mektić nije odgovorio.

– Јoš nije definitivno utvrđeno kako će se nova stranka zvati, ali je sigurno da će svojim imenom i programom pokušati da se javnosti i biračima predstavi kao proevropski pokret i nešto potpuno novo na političkoj sceni. Osim trojice bivših SDA-ovaca, u vrhu nove stranke sigurno će biti i aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, ali i bivši šef HDZ 1990 Martin Raguž. Eventualni ulazak Dragana Mektića u tu priču, kao i još nekih poznatih nestranačkih ličnosti iz Srpske, predstavljao bi veliki plus u nastojanjima nove partije da se predstavi kao pokret koji podjednako računa na glasove iz oba entiteta – ističu izvori ovog lista .

Јedan od osnivača nove partije Sadik Ahmetović nije želio da potvrdi, ali ni da demantuje tvrdnje da je ministar bezbjednosti BiH jedno od mogućih pojačanja u njihovim redovima.

– Mektićevi stavovi o brojnim političkim i ekonomskim temama poklapaju se sa našim stavovima. Nismo razgovarali o toj temi, tako da zaista ne znam kakvi su njegovi planovi – kaže Ahmetović.

Potpredsjednik SDS i predsjednik opštinskog odbora te stranke u Prnjavoru Nemanja Vasić, čiji je Dragan Mektić i dalje formalni član, kaže da ne vjeruje da će aktuelni ministar bezbjednosti BiH okrenuti leđa SDS i pristupiti nekoj drugoj političkoj partiji.

– Ne mogu da vjerujem u mogućnost da Mektić napusti stranku i pokret u kojem se nalazi od prvog dana. Smatram da se radi o najobičnijim spekulacijama – ističe Vasić.

Izvor: Euroblic