Kako ljeto odmiče, tako se i živa u termometrima približava četrdesetom podioku.

Toplotni talas najviše pogađa one koji moraju da rade.

Vrućina, sparina, žega, čelopek, zvizdan. Mnogo je riječi za mnogima krajnje neprijatnu, ali sviđalo nam se to ili ne, sasvim prirodnu pojavu. Vrućina značajno utiče na zdravlje. Na visokim temperaturama organizam trpi, snižava se krvni pritisak, prijeti dehidracija.

Posebno su osjetljivi stariji, bolesni, i mala djeca.

Majkama savjet da bebama uz tečnost daju i rastvor elektrolita, jer bebe gube i tečnost i elektrolite, poručuje dr Saša Borjan, ljekar u Hitnoj pomoći Trebinje.

Onima koji imaju privilegiju da se drže hladovine , sve je podnošljivije. Oni koji moraju na sunce, bolje da se pridržavaju pravila.

Savjet je da ukoliko ne morate ne izlazite u doba dana kada je najtoplije, a ako morate biti napolju ponesite nešto da pokrijete glavu, lepezu, flašu vode, sunčane naočare.

Ima mnogo skeptika koji ne vjeruju u zvanične podatke o temperaturama, jer meteorolozi ih mjere dva metra iznad travnate površine, u hladovini. Iznad gradskog asfalta tome bi trebalo dodati i do desetak stepeni. Kako god bilo, i bez globalnog zagrijavanja i efekta staklene bašte, vrućina je uvijek bilo i biće.

A očekuje nas još dana obojenih narandžastim ili nekim još jačim meteo-alarmom.

– Toplotni talas svoj vrhunac će dopstići u ponedjeljak kada se očekuju temperature i do 38 stepeni, poručuje Igor Kovačić, meteorolog.

Osvježenje bi moglo da stigne u srijedu, kažu stručnjaci. A kakvo bi to ljeto bilo, a da nije vruće? Do osvježenja uživajte u ljetu, ali pametno.

RTRS