Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj najviše uspeva nelogičnost, a Fudbalski savez sa sedištem u Sarajevu je samo oličenje svega onoga što podseća na glavni izvor smeha i što ne može da bude izuzet iz opšte društveno-političke svakodnevice. Neverovatan primer stiže iz nekadašnje jugoslovenske centralne republike „overene“ u Dejtonu 1995. godine, sastavljene od tri naroda i dva entiteta.

Novi, drugi zaredom mandat predsednika Elvedina Begića, kojim je poremećen partnerski odnos unutar FS Federacije BiH između Hrvata i muslimana okupio je oligarhiju po istom zadatku – uzimanje novca na lagan i nelegalan način. Fudbalski savez Republike Srpske ispoštovao je kompletnu proceduru vezanu za komitete i njihov sastav u mandatom periodu 2016 – 2020. ali su izostali predlozi iz federalnog Saveza, tako da je prekršen Statut, a i počeće nova takmičarska sezona.

Opšte poznato je da FS BiH putem Disciplinske komisije „harači“ i „reketira“ sve što stigne, od klubova, navijača, službenih lica, a najnovija brutalnost zabeležena je novčanim kažnjavanjem sudija sa revanš susreta finala Kupa Široki Brijeg – Sarajevo, na „Pecari“. Naime, svih šest arbitara: Edin Jakupović (Bihać), Senad Ibrišimbegović (Travnik), Damir Lazić (Brčko), Tomislav Čuić (Tomislavgrad), Dragan Petrović (Banjaluka) i Ermin Sivac (Zenica), te delegat Ivica Galić (Mostar), posmatrač suđenja Marko Bilić (Zenica) i komesar za bezbednost Željko Pušić (Mostar) kažnjeni s sa po hiljadu maraka (ukupno devet hiljada maraka se slilo u kasu Saveza) samo zato što nisu čuli neprikladno skandiranje sa tribina stadiona u Širokom Brijegu. To je do sada nezabeležen i neverovatan slučaj. Na sve ovo Komitet za sudije i suđenje ćuti.

Pre svega Takmičarska komisija FS BiH je za ovu utakmicu visokog rizika izabrala delegata kojem je ovo bio poslednji meč u karijeri jer zbog starosne granice ide u penziju. Kada je to urađeno morala se uzeti u obzir i njegova „objektivnost“ jer je on instrument Saveza. Međutim, kada zataji jedan Komitet, u ovom slučaju takmičarski, tu su disciplinci da „udaranjem po džepu“ isprave grešku i zaštite kolege pod okriljem fudbalske vlade BiH. Potpisivanjem UEFA Sudijske konvencije sudijska branša je postala nezavisna od fudbala i postavlja se logično pitanje: kako FS BiH može da kazni i uzme novac sudijama samo zato što nisu čule šta se skandira i peva? Hoće li po istoj matrici Evropska fudbalska unija (UEFA) kazniti Italijana Nikolu Ricolija zato što nije prijavio navijače BiH u Zenici koji su bajramskim mesom gađali igrače i navijače Grčke? (diskusija predsednika FSRS Mile Kovačevića na sednici IO FS BiH u Čitluku).

Da se ne biraju sredstva u popunjavanju šupljeg budžeta koji najavljuje bankrot FS BiH potvrđuje i ovaj „slučaj Široki Brijeg“ koji sve više prerasta u prvorazrednu aferu i sve više nacionalno deli organizaciju u kojoj su partnerstva opasno uzdrmana i narušena, a neiskrenost zaštitni znak svakog dijaloga.

Da li će Fudbalski savez Republike Srpske ponovo biti uvučen u priču od koje godinama beži ili će pobeći, i da li će mu u opštoj halabuci, konačno u Sarajevu, biti nabačeno dugo pripremano uže oko vrata, ostaje da se vidi. Tek, ponovo su srpski entitet i njegov fudbal na braniku „krovnog“ Saveza, kao i u situaciji kada su Meho Kodro i drugovi na Koševu rušili reprezentaciju i FS BiH, odnosno kada je Komitet za normnalizaciju poslat da devastira sistem i uništi osnovne postulate Dejtonskog sporazuma u fudbalu dejtosnke zemlje.

„Slučaj Široki Brijeg“ je više od bezazlenog fudbalskog slučaja i još jedne afere u korumpiranoj organizaciji, već je mnogo ozbiljnija priča i reakcija na nepravdu koja se godinama servira iz „multietničkog“ Sarajeva u sklopu federalnih partnerstava. U tim okolnostima Fudbalski savez Republike Srpske treba da prođe trnovitim putem, a da bude što manje okrznut i izranjavan jer je jedini ispravan i poštuje zvanična akta.

Široki bez premije

Široki Brijeg je kažnjen sa 25.000 maraka i sedam takmica bez publike od strane Disciplinske komisije, ali je Apelacioni sud to poništio i vratio na prvostepeno raspravljanje. Za ovu odluku glasalo je pet od šest članova: predsednik Branimir Maletić, potpredsednici Zdenko Vidović i Enver Ćosićkić, kao i članovi Ivan Nedić i Nikola Panić, a jedini protiv bio je Admir Pjanić.

Zanimljivo je da u međuvremenu dok ovaj proces traje, FS BiH još uvek nije isplatio novčanu nagradu Širokobriježanima za osvojeni trofej u Kupu BiH – 30.000 maraka. Očigledno u Savezu čekaju situaciju da se previše ne troše i prelome nagrad preko kazne?!

Pilav zagovornik kazne

Elmir Pilav direktor takmičenja FS BiH, sekretar stručnog štaba „A“ reprezentacije, nekadašnji sudija, a danas UEFA posmatrač suđenja glavni je zagovornik drakonske kazne za Široki Brijeg.

On je dan posle revanš susreta finala Kupa u jednoj TV emisiji uvredio klub sa „Pecare“ na nacionalnoj osnovi, a na taj neprofesionalni postupak niko iz Saveza nije reagovao. Međutim, županijski savez Zapadne Hercegovine najavio je disciplinsku prijavu protiv visokog funkcioneraFS BiH. Biće zanimljiva reakcija Disciplinske komisije FS BiH ukoliko do toga dođe.

Šta je sa ostavkama?

Partnerski odnosi unutar Federacije BiH dodatno su narušeni zbog Zrinjskog i Željezničara i dešavanja u finišu prošle sezone. Nakon takmica pretposlednjeg kola kada je Zrinjski pobedio u Bijeljini, a Željo izgubio večiti derbi na Koševu predsednik Elvedin Begić je podneo ostavku, zajedno sa njim i direktor takmičenja Elmir Pilav i predsednik Komiteta za sudije i suđenje Ibrahim Hasanbegović.

Mežđutim, ni do dan-danas o tim ostavkama se nije raspravljalo ni razgovaralo i postavlja se logično pitanje: jesu li one plod straha od odmazde dok se ne smiri situacija ili su zaista moralan čin?

sportdc