Već treću godinu na teritoriji opštine Kozarska Dubica organizovana je proizvodnja kornišona za njemačko tržište.

Ove godine više od 20 poljoprivrednih proizvođača potpisalo je ugovore sa njemačkom firmom “Karl Kine“, koja im garantuje otkup proizvedenih krastavaca.

Siniša Munižaba kornišone uzgaja dvije godne. Krastavce je posadio na površini od jednog dunuma, a kompletan repromaterijal za proizvodnju obezbijedila mu je njemačka firma “Karl Kine“, koja mu garantuje i otkup.

Kako kaže, od ovog posla može da se živi.

– Za sezonu se može fino zaraditi. Ko hoće da radi, može da zaradi. Po cijeli dan moraš biti posvećen kornišonima da bi to bilo kako treba, priča Siniša.

A da od ovog posla, uz dosta posvećenosti, može dobro da se živi – potvrđuje i Milan Dodik. Kornišone uzgaja na parceli od 550 kvadratnih metara, a u proizvodnji učestvuje cijela njegova porodica.

– Uspjeli smo sve sami obraditi, nismo plaćali radnike, tako da je zarada bila više nego solidna, ističe Milan.

Poljoprivredna proizvodnja jedna je od grana privrede na kojoj se temelji razvoj Kozarske Dubice. Upravo zbog toga je bitna saradnja sa njemačkim preduzećem “Karl Kine“, koja je ove godine potpisala ugovore o saradnji sa 21 kooperantom, čime je stalni izvor prihoda dobilo i preko 20 porodica.

– Dolazimo ovim načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica već do jedne značajnihe cifre, i pokušavamo riješiti problem nezaposlenosti u našem gradu, kaže Miroslav Tica, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica.

Preduzeće “Karl Kine“ u narednom periodu planira proširenje kooperantske mreže i u oblasti proizvodnje rena.

RTRS