“Žitoproduktov” mlin svojim konstantnim kvalitetom “melje” konkurenciju u zemlji, pa tako ovaj simbol Krajine i jedan od većih industrijskih giganata svoju priču uspješno nastavlja da ispisuje gotovo sedamdeset godina.

Kao i na mnoga druga preduzeća, ratne godine ostavile su posljedice i na mlin osnovan daleke 1948. godine, pa svoj novi život počinje 2014. godine, kada ga u svoje vlasništvo preuzima Slaviša Krunić, poznati banjalučki investitor i privrednik.

Od te godine kreće ulaganje u sve segmente banjalučkog mlina, što se dokazuje i preuzimanjem tržišta za veoma kratak period.

Danas je u ovom preduzeću zaposleno 70 radnika, a početkom godine zakupljen je i mlin u Prijedoru, koji je nakon sedam godina pauze pušten u rad. Pored banjalučkog i prijedorskog mlina, za potrebe “Žitoprodukta”, uslužnu meljavu trenutno čine mlin Bišćani i Omarska.

“Žitoprodukt” je za veoma kratko vrijeme postigao velike rezultate na domaćem i inostranom tržištu. Mlin raspolaže izuzetno bogatim asortimanom, ali na prvom mjestu ističu kvalitet, zbog čega se njihovo brašno ističe od drugih. Trenutno 70 odsto proizvodnje se izvozi na tursko tržište.

Raspolaže silosom kapaciteta 15.000 tona, koji je potpuno osposobljen za skladištenje žitarica, a mlinski proizvodi se skladište u silosu za brašno kapaciteta 1.500 tona. Posjeduju industrijski mlin, koji za 24 sata može da preradi od 90 do 100 tona pšenice. Pored industrijskog mljevenja, bave se meljavom više vrsta integralnog brašna, koje se odvija tradicionalnim postupkom na mlinskom kamenu.

Asortiman firme čini osam vrsta brašna, tri vrste integralnog brašna i više proizvoda iz kategorije zdrava hrana.

“Vrhunski kvalitet je naš prioritet i osnov svega. Uz posebnu viziju, misija se uspješno realizuje. ‘Žitoprodukt’ je više puta nagrađen prestižnim nagradama. Početkom maja dobili smo pet zlatnih i jednu bronzanu nagradu na Novosadskom sajmu za kvalitet proizvoda. Planiramo nastaviti ovim tempom, jer zasad smo po kvalitetu i broju nagrada najbolji u Bosni i Hercegovini”, kažu u ovom kolektivu.

Kao i mnogi, susreću se sa brojnim problemima, ali poručuju kako se oni uz pomoć kvalitetnog kolektiva, saradnika i klijenata rješavaju u što kraćem roku na zadovoljstvo svih.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, cilj im je, kako kažu, zadržati liderstvo u kvalitetu proizvoda, širenje prodajne mreže na region te uvođenje novih proizvoda iz segmenta zdrave hrane.

Tu očekuju pomoć kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa, pogotovo u oblasti zaštite domaćeg proizvoda na tržištu, podršku pri izvozu, pružanje subvencija i finansijsku podršku.

“Trenutno sami pronalazimo kanale prodaje na inostranom tržištu, a smatramo da bi država trebalo da nam pomogne na tom nivou. Nadamo se da će stvari u narednom period da se mijenjaju”, zaključuju u “Žitoproduktu”.

NN