Nema kraja turbulencijama u Srpskoj demokratskoj stranci.

Najveća opoziciona stranka u Srpskoj, nakon Gradiške, osipa se i u Foči. Dok jedni odlaze, drugih se vrh SDS-a odriče. Ko god progovori, biva isključen, tvrdi poslanik SDS-a u parlamentu BiH Đorđo Krčmar i upozorava: borba za pozcije – stranku će koštati na izborima.

Bez volje za kompromis, nedemokratski, i sa pogrešnim potezima, tako je, smatra Đorđo Krčmar poslanik SDS-a u parlamentu BiH, najveća opoziciona stranka u Srpskoj dovedena u nezapamćen položaj. Dokaz tome je, tvrdi, činjenica da u glavnim organima stranke nema predstavnika iz Krajine, regije od oko pola miliona stanovnika.

– Očito da je borba za pozicioniranje na listama 2018. godine i da, bojim se da će to biti pogubno za izborni rezultat, jer šta očekujete u regiji Krajine, Banjaluke i Prijedora ako nemate predstavnika u Predsjedništvu SDS-a koji mogu da vode politiku SDS-a i da je oslikavaju na svom terenu, kaže Krčmar.

Sve to, uz nekorektan odnos rukovodstva stranke, smatra Krčmar dovelo je do izlaska šest ljekara iz SDS-a i njihovog prelaska u Ujedinjenu Srpsku. Krčmar kaže – to je tek početak.

– To je šest ljekara iz SDS-a, ali ima tu ljekara iz drugih stranaka i onih koji nisu bili u strankama. Mi smo stranka koja ujedinjuje, koja ne tjera ljude, to rade druge loše organizovane stranke, ističe Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Da procjene nezadovoljnih članova SDS-a imaju uporište potvrđeno je danas. Osipanje najveće opozicione stranke u Srpskoj sada je nastavljeno u Foči.

– Nama su danas je prišao i odbornik SDS-a tako da će on u narednom periodu u opštini formalno djelovati kao nezavisan odbornik, odnosno odbornik Ujedinjene Srpske, gospodin Čančar Mladen, napominje Miroslav Matović, predsjednik opštinskog odbora Ujedinjene Srpske u Foči.

Ranije je o stanju u SDS-u otvoreno progovorio i Saša Lazić, šef odborničkog kluba u Skupštini Gradiške, kojeg je Vukota Govedarica isključio iz stranke.

– Ne idemo mi u to da rušimo stranku i pravimo neke nemire u stranci, nego idemo da ukažemo ljudima da stanu iza tog krimilana koji Vukota Govedarica sprovodi u stranci, smatra Lazić, isključeni odbornik SDS-a (3.7.2017.)

Postupci Lazića, za lidera SDS-a Vukotu Govedaricu su šou i narušavanje discipline. Za Krčamara kaže da je na Glavnom odboru ćutao, ali njegove izjave zvanično nije želio da komentariše.

RTRS