Svježije vrijeme i prekid toplotnog talasa koji je zahvatio veći dio BiH očekuju nas od prekosutra, a za sedam dana ponovo stižu vrućine sa sličnim temperaturama kao i prethodnih dana.

Ovo su potvrdili meteorolozi i dodali da se od sutra očekuje blago zahlađenje sa kišom, a da će za vikend temperature biti do 25 stepeni, odnosno desetak stepeni niže u odnosu na prethodne dane, pišu “Nezavisne novine”.

Damir Šantić, dežurni meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH, rekao je da nas vrućine ponovo očekuju tek od 18. jula, a do tada će biti malo ugodnije temperature.

“Danas su mogući i pljuskovi, a sutra se očekuje dosta oblačno i nestabilno vrijeme sa temperaturom od 24 do 28 stepeni”, pojasnio je Šantić.

Dodao je da se u petak, subotu i nedjelju očekuju dosta svježija jutra od osam do 12 stepeni.

“Za sedam dana, tačnije od iduće srijede već nas ponovo očekuju vrućine sa sličnim temperaturama kao i ovih dana”, istakao je Šantić.

Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, takođe kaže da se od sutra može očekivati prekid toplotog talasa koji je zahvatio BiH.

“Prekid toplotnog talasa i znatno snižavanje temperature očekuje se za vikend, kada će temperature biti do 25 stepeni. Tada se očekuje i manja količina padavina na malom prostoru”, kazao je Kovačić.

I on je potvrdio da se u BiH iduće sedmice opet očekuje porast temperature.

“Sigurno nam stiže još jedan toplotni talas kada će temperature iznositi oko 35 stepeni”, kazao je Kovačić.

U domovima zdravlja širom BiH rekli su da sparina koja je vladala posljednjih dana negativno utiče na zdravlje, pogotovo hroničnih i kardiovaskularnih bolesnika i da zato ljeti i ljekari imaju više posla.

“Pacijenti nam se uglavnom javljaju sa simptomima glavobolje, mučnine, stomačnim problemima i vrtoglavicom, a u posljednjih nekoliko dana bio je povećan broj pacijenata sa ovim znakovima, ali je to uobičajeno za ovo doba godine”, kazali su u Domu zdravlja.

Dodali su da se starijim osobama i hroničnim bolesnicima savjetuje obavezno uzimanje propisane tarapije.

“Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja treba se javiti porodičnom ljekaru”, savjetovali su u Domu zdravlja.

Mondo.ba