Psiholog Sara Hanter Marej napravila je studiju o tome kako u vezi održati onu početnu iskru.

Kako bi došla do podataka intervjuisala je grupu žena u dugogodišnjim vezama između 18 i 29 godina. Grupu je potom podelila na dva dela: žene koje smatraju da je onaj početni žar još uvek tamo i žene koje smatraju da se odavno ugasio. Ispostavilo se da žene u još uvek strastvenim vezama imaju neke stvari zajedničke.

Nikada ne odlutaju u mislima u toku seksualnog odnosa

Ako ste jedna od onih osoba koje tokom seksa smišljaju listu za sledeću kupovinu ili razmišljaju o tome šta još po kući treba napraviti, odmah prestanite. Studija pokazuje da se žene koje još uvek osećaju uzbuđenje prema partneru fokusiraju jedino i isključivo na seks, tj. na to kako zadovoljiti sebe i pritom zadovoljiti svoga partnera.

Gledaju na monotoniju kao na pozitivnu stvar

Iako monotonija rutine svakodnevnog života zna biti zamorna, istraživanje pokazuje da žene u funkcionalnim vezama na nju gledaju pozitivno.

“Postoji element rutine, ali on nije loš. Poznajemo se, znamo šta jedno i drugo želimo i to je razlog zašto to i radimo”, rekla je jedna ispitanica. Zbog poznanstva s partnerom te žene takođe tvrde da su došle do većeg seksualnog zadovoljstva i veće žudnje.

Seks im je prioritet

Opadanje seksualne želje je potpuno normalna stvar, ali važno je kako ćete vi i vaš partner na to reagovati. Dobra komunikacija je ključ ovoga problema. Svaki puta kad osetite manjak seksualne žudnje razgovarajte o tome s partnerom i pronađite zajedničko rešenje problema.

ALO