Muzej Kozare u Prijedoru od večeras ima stalnu etnološku izložbu koja je svečano otvorena pod simboličnim nazivom “Identitet, nasleđe, naša nošnja”.

Izložbu čine eksponati narodnih nošnji koje su na području Prijedora nošene do šezdesetih godina prošlog veka, a povezane su sa 3 najbrojnija naroda – srpskim, bošnjačkim i hrvatskim.

Autor izložbe viši kustos Muzeja Kozare Marija Radaković naglasila je da su nošnje prvi put izložene na lutkama uz popratni tekst, koji objašnjava odeću, a čine je i panoi sa istorijskim dokumentima, fotografijama i neke praktični eksponati.

– U severozapadnoj Bosni postojalo je 5 karakterističnih nošnji – ravanjska, knežopoljsko-kozarska i timarsko-sanska koju su nosili Srbi, sasinsko-ljubijska koju su nosili Hrvati, te bošnjačka koja je bila specifična za Bošnjake – objasnila je Radakovićeva.

Ona je dodala da je ideja bila da izložba prikaže da su na tom području postojale male razlike u seoskoj nošnji.

– Izložba jasno pokazuje da smo svi mi jedno, da smo nastali svi od istih i kroz ovu nošnju, onaj ko bude malo bolje gledao, videće da su razlike veoma male – naglasila je Radakovićeva.

Izložbu je otvorio direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić, koji je zahvalio Gradskoj upravi za materijalnu podršku u postavljanju stalne etnološke izložbe.

– Naša narodna nošnja i ostali eksponati sada su publici prezentovani na jedan nov, savremen, funkcionalan i estetski prihvatljiv način jer su ih posetioci ranije mogli videti samo u muzejskim vitrinama – rekao je Radonjić.

On je večeras najavio i postavljanje stalne arheološke postavke u Muzeju Kozare.

SRNA/EuroBlic