Tajnom službom BiH, vladaju privatni interesi, a Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH u službi je politike. Na to već dugo upozoravaju mnogi- političari, analitičari i bivši obavještajci. U ratu tjelohranitelj Alije Izetbegovića-u miru čovjek od najvećeg povjerenja, njegovog sina Bakira.

Potpuno lojalan Izetbegovićima, vjerni Mehmed Osmanagić-Osmica, Obu je, tvrde stručnjaci, pretvorio u porodično preduzeće. Službu je stavio u funkciju samo jednog čovjeka i jedne političke partije. Po čijem nalogu OBA prisluškuje i prati srpske i hrvatske poličare u BiH? Ko će za to odgovarati?

U pojedinim zemljama nakon izjava Milorada Dodika i Dragana Čovića o radu Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, pljuštale bi smjene i ostavke. U BiH ništa. I to nije ništa novo. Ratna sjenka Alije Izetbegovića, Osman Mehmedagić- Osmica, u miru je strpljivo u sjeni čekao svoju šansu. I dobio je.

Nakon odlaska vječnog direktora Obe Almira Džuve u ambasadorsku fotelju u Brisel, u Obinu direktorsku, Izetbegović junior smjestio je Mehmedagića. Zauzvrat, Osmica je ovu agenciju stavio u službu SDA i lidera ove stranke.

Obu već hronično potresaju afere. Toga je bilo i za Džuvinog mandata. Ipak, aferom “šće”koja se odnosila na nalog da se rukovodstvo Srbije operativno obrađuje, otvorena je Pandorina kutija. Јoš veći skandal je da je akcija “šće”bila paravan za špijuniranje političara u BiH.

Bivši obavještajci upozoravaju da su uoči rata, u SDA kapacitete tadašnje obavještajne službe BiH, pojedinci zloupotrebljavali u politčke svrhe.

Čini se, takvu praksu su nastavili. Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obe Nikola Špirić, pokušava da akciju “šće”dovede do zakonitog epiloga.

I lider SBB-a i član Parlamentarne komisije za nadzor nad radom Obe Fahrudin Radončić, smatra da treba otvoriti pitanje o stanju unutar ove agencije.

Prije nekoliko mjeseci federalni mediji izvještavili su kako je Dario Krezić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a Dragan Čovića, službenim automobilom učestvovao u otmici. Neuobičajeno za njega, Čović je ovaj put otvoreno rekao da je u ovaj slučaj prste umiješala OBA.

Možda upravo zbog ovog slučaja u Obi ključa sukob direktora Osmana Mehmedagića i glavnog inspektora Damira Bevande.

Na jednoj od sjednica Zajedničke komisije za nadzor na radom OBE izgovorena je rečenica – ili on ili ja”.

Fahrudin Radončić tvrdi da se od javnosti, mjescima krije sukob rukovodstva Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Posvađano rukovodstvo, političke zloupotrebe. Brod tone sve dublje i “curi” na sve strane. Tako transkripti prisluškivanih razgovora, za Obu politički nepodobnih, često završe u rukama podobnih.

Stručnjak za bezbjednost Božidar Spasić smatra da OBA po političkom nalogu, prisluškuje srpske i hrvatske razgovore sa vlastima u Beogradu i Zagrebu. Obi je posebno zanimljiva politička saradnja Srba i Hrvata u BiH.

OBA, čini se, više obavještava pojedine strane službe, nego domaće instucije.

U tajnoj službi više nema tajni. Rad na rubu profesionalnosti. Posvađano rukovodstvo, politička špijunaža.

OBA puca po šavovima. Na sjednici Izvještajno-obavještajnog komiteta 25. jula, rukovostvo agencije će pred članove nadležne parlamentarne komisije, predsjedavajućeg Savjeta ministara i njegove zamjeniike.

Šta ako se utvrdi da je OBA prisluškivala domaće političare? Hoće li njeno rukovodstvo odgovarati? Trebalo bi, kao i nalogodavac. Prisjetimo se da je, zbog afere Votergejt, američki predsjednik Ričard Nikoson, podnio ostavku.

RTRS