Srpska demokratska stranka iz dana u dan gubi članstvo. Samo u Gradišci ovu političku partiju napustilo je šest ljekara i prešlo u Ujedinjenu Srpsku, a u Višegradu su tri člana uzeli članske knjižice SNS-a.

To su samo ovosedmična dešavanja u najvećoj opozicionoj stranci, jer je iskrcavanje počelo još u vrijeme liderstva Mladena Bosića.

Dok Govedarica zatvara oči i ne želi da govori o svojoj odgovornosti, podjeljenost sve više nagriza SDS.

Јedna stranka, jedna opština,jedna slava – dvije proslave. Dešavanja iz Gradiške čini se najbolje oslikavaju odnose u Srpskoj demokratskoj stranci. Ni slava SDS-a, Petrovdan, u ovoj opštini nije uspjela da ujedini posvađano članstvo. Članovi nezadovoljni radom predsjednika Vukote Govedarice odlučili su da Petrovdan obilježe u selu Јurkovica, dok su oni koji ga podržavaju slavili u gradiškom etno izletištu Јablanica.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica slavio je u rodnoj Hercegovini – Trebinju. Nije se puno osvrtao na Gradišku i Krajinu, a ni osipanje članstva mnogo ga ne brine. Barem pred kamerama, uvjeren da dobro vodi stranku. Ni zrno samokritičnosti ne postoji, bar ako je suditi po stavovima koje iznosi u javnosti.

Nezadovoljno članstvo, među kojima je i Đorđo Krčmar,SDS-ov poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ima drugačije mišljenje. Smatraju da Govedarica vodi nezrelu politiku, kojom dijeli stranku. Navodi i primjer. Podsjeća da iz velikog broja krajiških lokalnih zajednica nema niko u Predsjedništvu stranke.

Za Govedarciu ovo su proizvoljne ocijene pojedinaca.I dalje ponavlja istu priču da u stranci nema podjeljenosti. Mnogi ne misle tako.

Kako god ih Govedarica nazivao, mnogi ih je iz SDS-ovog jata, za kratko vrijeme, odletjelo. Da li primjer iz Višegrada, gdje je opštinski odbor napustilo nekoliko članova SDS-a, može to da potvrdi?

Višegrad nije usamljen primjer.Ovih dana nastavljene su turbulencije i u gradiškom SDS-u,pa se članskih knjižica ove stranke odreklo šest ljekara. A mnogi se sada sjećaju kada je u ovoj opštini prije dvije godine isključen dugogodišnji član Srpske demokratske stranke doktor Slavko Dunjić. Njegov grijeh bio je- to što je u opštinskom parlamentu kritikovao rad SDS-ove izvršne vlasti u Gradišci.

Krčmar, tvrdi da je Dunjić bio u pravu kada je kritikovao rad izvršne vlasti u Gradišci.To su pokazali i posljednji lokalni izbori na kojima je SDS izgubio skupštinsku većinu i mjesto načelnika.

Upozorenje rukovodstvu SDS-a stiže i od onih koji su početkom devedesetih stvarali ovu stranku. Smatraju da je Srpska demokratska stranka napustila osnovne principe stranke.

U ovoj priči željeli smo da čujemo i stavove Ognjena Tadića koji je u više navrata u otvorenim pismima kritikovao rad stranačkog rukovodstva. Za “Pečat” nije bio raspoložen da govori. U međuvremenu, dao je intervju za jedne novine u Republici Srpskoj gdje je, između ostalog, rekao da je u SDS-u poremećena sposobnost da se sagleda realnost, da ovakvo rukovodstvo ovu stranku ne može da dovede do ukupne pobjede i da se halucinira da će neko drugi stranku dovesti na vlast. Zbog ovih i sličnih mišljenja velikog broja članstva, pitali smo Vukotu Govedaricu da li će podnijeti ostavku.

Ako je mislio na premijerku Željku Cvijanović, ostalo je nejasno zašto je pitanje adresirao na njenu adresu, jer Cvijanovićeva stranački dres nikad nije mijenjala. Da li će mnogi ovakvim odgovorom dobiti mogućnost da sada izvode različite zaključke. Govedaricu pitamo da li njegov odgovor ima veze sa izjavom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u oktobru prošle godine da mu je drago što je Vukota Govedarica došao na mjesto predsjednika SDS-a, jer je njihov čovjek i da će vrijeme pokazati da je to tako?

RTRS