Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su u akciji kodnog naziva “Volan” otkrivene, procesuirane i razbijene četiri organizovane kriminalne grupe koje su ukrale više od 100 skupocjenih motornih vozila, čija vrijednost iznosi više miliona KM.

Osumnjičeni su odgovorni za najveći broj krađa skupocjenih motornih vozila na području Kantona Sarajevo, te Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Po nalogu Tužilaštva BiH, juče je realizovana akcija kodnog naziva “Volan” usmjerena na otkrivanje i procesuiranje struktura auto-mafije na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, zapadne Hercegovine i BiH, u kojoj je uhapšeno šest osumnjičenih lica.

Do sada je ova akcija obuhvatila ukupno 19 osoba, od kojih se devet odranije nalazi u pritvoru, a aktivnosti su usmjerene na identifikovanje, otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih za najozbiljnije oblike auto-kriminala na području BiH.

Ovo je, kako se navodi, najopsežnija akcija u borbi protiv auto-mafije u BiH, u kojoj je učestvovalo više desetina policijskih operativaca SIPA, tim Centralne istražne kancelarije Granične policije BiH, te službenici MUP Kantona Sarajevo, a po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je navelo da su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni, članovi organizovane kriminalne grupe koja je djelovala u oba entiteta, nakon krađe vozila tražili za njih otkup, a ukoliko on ne bi bio realizovan, vozila krijumčarili u susjedne zemlje i prodavali ih sa falsifokovanom dokumentacijom ili ih sjekli i prodavali u dijelovima širom BiH.

Sumnja se da su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje su djelovale na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Hercegovine, Mostara, Tuzle i drugih mjesta, odgovorni za veliki broj krađa skupocjenih motornih vozila koje su se desile od 2011. do 2017. godine.

Tokom istrage, dokumentovana je krađa više od 100 skupocjenih motornih vozila, kojima su policija, bezbjednosne i pravosudne institucije uspjeli ući u trag, a čija vrijednost iznosi više miliona KM.

Tužilaštvo je istaklo da organizovani auto-kriminal predstavlja veliku opasnost i jedan od velikih bezbjednosnih problema u BiH, koji ugrožava bezbjednost građana i njihove imovine, navodeći da će ova akcija u velikoj mjeri spriječiti ekspanziju auto-kriminala u narednom periodu.

U akciji “Volan” ostvarena je značajna saradnja između policijskih i bezbjednosnih agencija koje djeluju unutar BiH, kao i saradnja sa partnerskim institucijama Srbije i Hrvatske.

Izvor: SRNA/RTRS