Šta će da urade Albanci, da priznaju Srbiju bez Kosova, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Briselu.

Vučić je tim riječima odgovorio na pitanje kako komentariše izjave albanskih političara da se Priština sprema za “posljednju fazu dijaloga” i “međusobno priznavanje”.

Vučić je, poslije razgovora sa predsjednikom Savjeta EU Donaldom Tuskom, izjavio da je jasno da je na Srbiji da pokuša da završi sve što može u okviru reformi, vladavine prava, ali i ustavnih reformi, ali da završetak dijaloga ne zavisi samo od Beograda.

– To ćemo moći sve da postignemo, ali nam ostaje nešto što ne zavisi samo od nas, već i od albanske strane na Kosovu – poručio je Vučić i podsjetio da Srbija u svojim pristupnim pregovorima ima i poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom i “reguliše i generiše” evropski put Srbije.

– Kada to budemo uspjeli da riješimo, nezadovoljavajuće za sve ili zadovoljavajuće za sve, onda sam siguran da ćemo moći da postanemo punopravni član EU. Јa se nadam da to može da bude u sljedećem mandatu Evropske komisije – rekao je Vučić.

Na navode da se Priština sprema na “posljednju fazu dijaloga” i “međusobno priznavanje”, odgovara da se već tri godine od Prištine “čuje isto”:

– Moje je pitanje – šta će oni da urade? Da priznaju Srbiju bez Kosova? Da nam učine taj veliki plezir? Mogu da se nasmijem na to. Šta drugo da odgovorim – izjavio je Vučić.

On je naglasio da postoje stvari koje kosovski Albanci ne mogu da urade bez Srbije, a da Srbija zna “šta može, a šta ne može”.

– To su izjave za malu djecu i to je sve što mogu da vam kažem – zaključio je predsjednik Srbije.

Izvor: Tanjug